Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz bankból

gazdaság
2022 február 27., 16:23
comments 7

Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB) az orosz-ukrán háború miatt – írja a Telex a román Adevarulra hivatkozva. Az orosz befolyás alatt álló NBB-nek kilenc volt vagy jelenlegi szocialista ország a tagja, amelyeket pénteken a szintén tag Csehország szólított fel a szervezetből való kilépésre.

photo_camera A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székháza Fotó: Nagy Zoltán/MTI/MTVA

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter csütörtökön a budapesti orosz nagykövetség előtt tartott tüntetésen felszólította a kormányt, hogy ne csak támogassa az EU és a NATO közös álláspontját az orosz-ukrán háború ügyében, hanem az oroszokkal szembeni szankcióként azonnal függessze fel Paks 2 engedélyezési eljárását, és utasítsa ki Magyarország területéről az általa „orosz kémbanknak” nevezett orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot, ami a magyar parlament döntése értelmében mentes a magyar hatóságok felügyelete alól.

Ahogy a Telex írja, a Nemzetközi Beruházási Bankot 1970-ben hozták létre a KGST-országok gazdasági fejlődésének előremozdításáért, akkor a keleti blokk minden országa tag volt még, a rendszerváltás után viszont veszített jelentőségéből, és az Európai Unión belüli tagok egymás után léptek ki belőle. 2012-ben Vlagyimir Putyin élesztette újjá a a bankot Moszkvában, 2015-ben pedig Magyarország is visszalépett a szervezetbe.

A szervezetben Oroszországnak van a legnagyobb részesedése, a második legnagyobb tulajdonos Magyarország. Csehország és Románia kilépésével az oroszoknak 50 százalék felettire növekedik a részesedése. A Napi.hu szerint mivel a bank az ENSZ-nél van bejegyezve, nem vonatkoznak rá a háború miatt bevezetett nyugati szankciók.

A Telex azt is kiemelte, hogy az NBB budapesti székházát tavaly áprilisban Varga Mihály pénzügyminiszter adta át, augusztusban pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péterrel együtt nézte meg az épületet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.