Szijjártó: Alacsony adókat csak az az ország tud bevezetni, ahol a költségvetési fegyelem magas szintű, és nem osztogatnak a népszerűségért

belföld
2022 július 30., 14:50
comments 73

Szijjártó Péter a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól beszélgetett szombaton Szalai Zoltánnal, a Mathias Corvinus Collegium igazgatójával a kollégium esztergomi fesztiválján. Habár a beszélgetés enyhe túlzás, az esemény unalmasabb volt, mint egy átlagos Orbán Viktorral felvett propagandainterjú.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

Miután a kötelező "ne az emberekkel fizettessék meg a háborút"/a gázellátás nem filozófiai kérdés/a liberális újságírók hazudnak köröket lefutották, Szalai a magyar kormány által kezdetben teljesen elfogadhatónak talált, majd végül megvétózott globális minimumadókról kérdezett. A globális minimumadó lényege az volna, hogy a világ legnagyobb multinacionális vállalatai ne tudjanak a profitjuk 15 százalékánál alacsonyabb adót fizetni.

Szijjártó elmondta, hogy az ország legjelentősebb versenyelőnye a kilenc százalékos társasági adó. "Itt megint egy nemzeti hatáskör feladásáról lenne szó", ezért ragaszkodnak ahhoz, "hogy az adómértékeket a magyar kormány állapítsa meg, és ne valaki kívülről valamiféle nyomásra."

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

Majd azt kezdte fejtegetni, hogy mi miért engedhetjük meg magunknak az alacsony adókat, hiszen "azok nem csak így idepottyannak az égből, hanem azért meg kell dolgozni. Alacsony adókat csak az az ország tud bevezetni, ahol a költségvetési fegyelem magas szintű (...) és ahol fegyelmezetten gazdálkodnak. Ez nyilvánvalóan sokkal nehezebb, mint osztogatni" - mondta a külügyminiszter.

"Ezért az alacsony adókat azok az országok tudják megengedni maguknak, ahol a kormányzati politika nem a népszerűséghajhász osztogatásra alapul. És ezt nem mindenki tudja megtenni, nincs mindenhol elég támogatottság és stabilitás" - magyarázta el a külügyminiszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt