Hitelmoratóriumot adna a kormány az aszály miatt bajba került gazdáknak

gazdaság
2022 július 31., 08:16
comments 13

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – ezt jelentette be Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter.

A videós üzenetben a minisztert arról beszél, az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki, ami miatt a búzatermelés 25 százaléka kiesik, az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén pedig már megsemmisült a kukoricaállomány. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A kiégett legelők miatt az állattartóknak több takarmányt kell vásárolniuk, ez pedig drasztikus mértékű költségnövekedéshez vezet.

Nagy István szerint a helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus.

A nemrég megalakult Aszály Veszélyhelyzeti Operatív törzs első ülését követően ezért öt pontból álló, azonnali intézkedések bevezetését javasolja:

  • A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  • A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • A termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. A biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.

Hogy mennyire súlyos az aszály Magyarországon, arról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.