Zsiday Viktor: A legjobb lenne azonnal, teljesen eltörölni az értelmetlen üzemanyagár-szabályozást

július 31., vasárnap 12:29
24

Zsiday Viktor közgazdász szerint a szombaton bejelentett üzemanyagár-szabályozás érdemben nem fogja csökkenteni a fogyasztást, de tovább rombolhatja az üzleti bizalmat.

A blogján azt írta, az „új lépés meglehetősen értelmetlennek, és a fontos makrogazdasági célok szempontjából javarészt hatástalannak tűnik”.

A 480 forintos ársapkát azért is bírálták, mert a magas üzemanyagárak fogyasztáscsökkentő hatása nem érvényesülhetett, így nem javult a folyó fizetési mérleg. És mivel nem csökkent a fogyasztás, – a devizakeresleten keresztül – ez is nyomást gyakorolt a forintárfolyamra, ezért kamatot kellett emelni, az viszont lassítja a növekedést és növeli az inflációt. De az árrögzítés miatt nem éri meg üzemanyagot behozni, ami ellátási nehézségeket eredményez – írja Zsiday.

Fotó: Hercegfalvi Zoltán

Szerinte az új szabályozás sem fogja érdemben csökkenteni a fogyasztást, mivel a céges autókat jellemzően továbbra is használják, és mivel nem lehet tudni, holnaptól melyik szabályozást hogyan módosítják, a kiszámíthatatlanság rombolja az üzleti bizalmat. Ráadásul továbbra sem éri meg behozni Magyarországra feldolgozott termékeket.

Zsiday szerint a valós hatás annyi lesz, hogy a vállalkozások növekvő költségeit áthárítják, nő az infláció, és nő a MOL profitja, amit a különadó emelésével el is vesz a kormány.

Zsiday azt írja, továbbra is lehet üzemanyaghiány, és az infláció is nőhet, egyedül a kormány járhat jól, mivel emelkednek a bevételei. Közvetett adóemelésről beszélhetünk, amit a cégek fizetnek.

„Az árrögzítés szinte minden esetben káros, gazdaságtorzító, jellemzően szociálisan igazságtalan, és hosszabb távon hiánygazdasághoz vezet. Az üzemanyagokkal is pont ez a helyzet: legjobb lenne azonnal, teljes mértékben eltörölni az értelmetlen árszabályozást – a szociálisan valóban rászorulókat pedig direkt módon kellene támogatni” – írja.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt