Addig-addig mesterkedtek a republikánusok, hogy nyitottá tették az eredendően nekik álló félidős választást

külföld
2022 augusztus 05., 04:09
comments 17
  • Joe Biden rendkívül népszerűtlen elnök. Pár hete 37,5 százalékon állt a megítélése, azóta valamennyit erősödött, de még mindig 40 pont alatti.
  • Ez rendkívül rossz előjel a demokratáknak. A félidős választásokon a hatalom pártja általában is gyengén szokott szerepelni, de ha ennyire népszerűtlen az elnök, akkor minden veszve van.
  • Vagy legalábbis veszve kéne lennie.
  • Ehhez képest augusztus 3-ra a Demokrata Párt támogatottsága beérte a republikánusokét, pedig eddig az év nagy részében stabil két pontos előnyben volt a jobboldal.
  • Így jelenleg a kutatások szerint a republikánusoknak ugyan még mindig jó, 4:1 az esélyük a képviselőház megszerzésére, de a szenátusi többségre már a demokraták kilátásai a jobbak.
  • Hogyan jutottunk idáig úgy, hogy a republikánusoknak lényegében elég lett volna a válság felé sodródó, történelmileg is magas inflációval sújtott gazdaságra koncentrálniuk a biztos győzelemhez?

7 év és három hónap börtönbüntetést szabott ki a bíróság Guy Reffittre. A texasi férfira szabták ki eddig a legsúlyosabb büntetést a 2021. január 6-i lázadásban játszott szerepe miatt. Reffittet öt vádpontban találták bűnösnek, a vád szerint akadályozta az amerikai törvényhozás munkáját, felfegyverkezve érkezett a lázadásra, a Capitolium épületét lerohanó tömeg élére állt, akadályozta a rendőrség munkáját és megfenyegette kamaszkorú fiát, aki feladta őt az FBI-nak.

photo_camera Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

A közel hat órás tárgyalás végén Dabney L. Friedrich bíró "abszurdnak", "tévképzetesnek", "messze a fősodron túlinak" jellemezte Reffittnek a politikai erőszakot támogató nézeteit. Friedrich bíró szerint Reffitt és társai tette "a patriotizmus antitézise". "Nemhogy nem hazafiak, hanem közvetlen fenyegetést jelentenek demokráciánkra, ennek megfelelően kell büntetni őket" - mondta. Reffitt "mártírnak" nyilvánította magát, aki "a kormányzati zsarnokság" ellen küzd a tagállami és szövetségi törvényhozások erőszakos megdöntésével, ami után "új kormányt állíthatnak fel, amit a bírák és az alkotmány is helyben hagy majd". "Semmi sem állhat ennél távolabb az igazságtól. Semmi. És ő a mai napig nem tagadta meg ezeket az állításait" - közölte Friedrich.

Friedrich szerint Reffitnek minden joga megvan saját politikai nézeteihez, a békés tiltakozáshoz, a gyülekezéshez, választáshoz. De a bíró szerint "Reffittnek és több száz más zavargónak nem volt joga felfegyverkezve megrohanni a Capitoliumot, birtokot háborítani, megtagadni a hatóságok felszólításait, sem erőszakhoz folyamodni".

Kezdik puccskísérletként kezelni a lázadást

Az ítélet nem csupán a büntetés mértéke miatt érdemel említést, hanem azért is, mert ezt az ítéletet még a legelvakultabb trumpista és szélsőjobboldali kommentárok se foghatják a demokrata boszorkányüldözésre. Friedrichet 2017-ben Donald Trump nevezte ki bírónak. Az a Donald Trump, aki az amerikai képviselőház illetékes bizottságának eddigi meghallgatásai alapján nem csupán pontosan tudta, hogy mi történik a Capitoliumnál, de még a kedvére is volt, hogy a hazug csalásvádjától feltüzelt tömeg erőszakkal próbálta megakadályozni az elnökválasztás eredményének hivatalos kihirdetését.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.