Három hajónyi gabonaszállítmány hagyta el Ukrajnát

háború
2022 augusztus 05., 07:12
comments 1

58 ezer tonnányi kukoricaszállítmány indult útnak Ukrajnából, közölte a török külügyminisztérium. Az újrainduló szállításokat felügyelő Isztambuli Koordinációs Tanács szerint két hajó a csornomorszki kikötőből, egy pedig az odesszaiból távozott. A hírt a Reuters is megerősítette.

Az egyik hajó Írországba, a másik Nagy-Britanniába, a harmadik pedig Törökországba tart.

photo_camera Gabonaszállító hajó távozik a csornomorszki kikötőből Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Az orosz invázió óta augusztus elsején indult útnak először gabonaszállító teherhajó Ukrajnából. Az orosz hadiflotta a háború eleje óta blokkolta a kereskedelmi forgalmat, ezzel komoly élelmiszerválságot okozva világszerte. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az innen érkező kínálat kiesése ezért nagyon megemelte a gabona világpiaci árát. A háború kezdete óta nagyjából 20 millió tonna gabona ragadt az ukrán kikötőkben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter személyesen igyekezett győzködni több afrikai ország vezetőit, hogy nem az oroszok tehetnek arról, hogy nem engedik ki az ukrán kikötőkből a gabonaszállítmányokat. Végül török közvetítéssel kötöttek megállapodást a felek, igaz, az oroszok szinte rögtön utána lőni kezdték Odessza kikötőjét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.