Lavrov személyesen győzködi az afrikai országokat, nem az oroszok hibája, hogy nincs elég gabona

háború
2022 július 25., 05:37
comments 5

„Megerősítettük az orosz gabonaexportőrök elkötelezettségét a megrendelések teljesítése iránt” - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyiptomi látogatása után. Állítása szerint a két ország vezetése hasonlóan látja a globális gabonaválsághoz vezető okokat, írja a Guardian.

Ez csak az első állomása volt Lavrov afrikai turnéjának, hamarosan Ugandába, Etiópiába és Kongóba is ellátogat. Érkezése alkalmából cikket is közölt négy afrikai lapban, elutasítva, hogy Oroszország tehetne az ellátási problémákról. Szerinte az afrikai országok a függetlenség útját választották, amikor nem csatlakoztak a nyugati szankciókhoz. Azt írta, az Egyesült Államok és európai szövetségesei egypólusú világrendet akarnak építeni.

photo_camera Szergej Lavrov egyiptomi látogatásán Fotó: Sputnik via AFP

Az oroszok által indított ukrajnai háború nyomán kibontakozó élelmiszerválság nagy mértékben érinti az afrikai országokat, tavaly például az egyiptomi búzaimport 80 százaléka érkezett Oroszországból és Ukrajnából. Jelentős vásárlónak számít Nigéria, Marokkó és Tunézia is. A blokád miatt több tízmillió tonna gabona ragadt a kikötőkben, az ukránok szerint az oroszok le is rabolták egy részét.

Bár pénteken egyezséget kötöttek a fekete-tengeri ukrán kikötők felszabadításáról, szombat reggel mégis robbanások rázták meg Odesszát, a kikötőben is tűz volt. A közösségi médiában megjelent felvételek szerint az egyik rakéta a kikötőeben álló konténerek között robbant fel, nem messze egy ott horgonyzó hajótól. Zelenszkij ukrán elnök szerint ez is mutatja, hogy az oroszokban nem lehet megbízni, akik viszont állítják, semmi közük a rakétákhoz. Az ukránok szerint az ott tárolt gabonakészlet nem szenvedett kárt.

Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint azon vannak, hogy visszatérjenek a háború előtti export szintjéhez, de a vasárnapi támadás jelzi, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű. Elmondása szerint 60 millió tonna gabonát tudnának szállítani a következő kilenc hónapban, de ugyanez két évig tarthat, ha a kikötők nem működnek megfelelően.

A szállítási problémák miatt az elmúlt hónapokban emelkedni kezdtek az árak, ami az ENSZ szerint éhínséggel fenyeget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.