Ezt a házat menekültek építették, mi is azok vagyunk

lakhatás
2022 augusztus 07., 05:24
comments 8

Fél, hogy milyen hely lesz 20 év múlva Magyarország, amikor esetleg már öreg ahhoz, hogy váltson? Van nélkülözhető húszmillió forintja és pár hasonló gondolkodású barátja? Dobják össze a pénzt, irány Dél-Franciaország, vegyenek meg egy lepukkant kúriát egy kis hegyi faluban, újítsák fel fogadónak, és járjanak ki a családdal minden évben. Aztán, ha egyszer úgy fordul, ott is maradhatnak.

A 90-es évek budapesti éjszakájában nehéz volt nem belebotlani Derdák Andrásba. A Twitterén még ma is az a régi profilképe látható, amin narancssárgára festett lobonccal bámul a kamerába. A pörgős, excentrikus kulturális menedzser alapította és vezette 13 évig az óbudai Banán Klubot, aztán a Millenáris művészeti igazgatója lett, majd 2006-10 között a Párizsi Magyar Intézeté. Onnan a dél-franciaországi Montpellier-be költözött, kétlaki életet élt Budapest és új otthona között, és kulturális fesztiválok, köztük a Sziget képviseletéből tartotta fent magát. A járvány miatt aztán megszűntek a bevételei, és amikor kiderült, hogy a 2021-es év fesztiváljai is elmaradnak, bezárta a cégét.

„Vakartam a fejem, most mi lesz. 30 éve csináltam a fesztiválosdit. Állni a színpad szélén és nézni, ahogy hatvanezer ember ugrál Manu Chaóra, még ma is nagy flash, és bár a szervezés, a kitalálás még mindig érdekel, mára elsősorban a cégvezetés, az adminisztráció lett a dolgom.”

photo_camera Derdák András, 2022 július.

Derdák a feleségével és a kislányával Montpellier belvárosában bérel lakást, de ez a bevételek elapadása miatt hosszabb távon terhessé vált. Az elővárosok valamelyikében olcsóbban ellakhattak volna, de azt rossz kompromisszumnak érezték város és természet között, ezért még távolabbi helyekben és nagyobb életmódváltásban kezdtek gondolkozni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.