Ezt a házat menekültek építették, mi is azok vagyunk

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 7., vasárnap 5:24
8

Fél, hogy milyen hely lesz 20 év múlva Magyarország, amikor esetleg már öreg ahhoz, hogy váltson? Van nélkülözhető húszmillió forintja és pár hasonló gondolkodású barátja? Dobják össze a pénzt, irány Dél-Franciaország, vegyenek meg egy lepukkant kúriát egy kis hegyi faluban, újítsák fel fogadónak, és járjanak ki a családdal minden évben. Aztán, ha egyszer úgy fordul, ott is maradhatnak.

A 90-es évek budapesti éjszakájában nehéz volt nem belebotlani Derdák Andrásba. A Twitterén még ma is az a régi profilképe látható, amin narancssárgára festett lobonccal bámul a kamerába. A pörgős, excentrikus kulturális menedzser alapította és vezette 13 évig az óbudai Banán Klubot, aztán a Millenáris művészeti igazgatója lett, majd 2006-10 között a Párizsi Magyar Intézeté. Onnan a dél-franciaországi Montpellier-be költözött, kétlaki életet élt Budapest és új otthona között, és kulturális fesztiválok, köztük a Sziget képviseletéből tartotta fent magát. A járvány miatt aztán megszűntek a bevételei, és amikor kiderült, hogy a 2021-es év fesztiváljai is elmaradnak, bezárta a cégét.

„Vakartam a fejem, most mi lesz. 30 éve csináltam a fesztiválosdit. Állni a színpad szélén és nézni, ahogy hatvanezer ember ugrál Manu Chaóra, még ma is nagy flash, és bár a szervezés, a kitalálás még mindig érdekel, mára elsősorban a cégvezetés, az adminisztráció lett a dolgom.”

Derdák András, 2022 július.

Derdák a feleségével és a kislányával Montpellier belvárosában bérel lakást, de ez a bevételek elapadása miatt hosszabb távon terhessé vált. Az elővárosok valamelyikében olcsóbban ellakhattak volna, de azt rossz kompromisszumnak érezték város és természet között, ezért még távolabbi helyekben és nagyobb életmódváltásban kezdtek gondolkozni.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt