300 millió forintra büntette a Ryanairt Budapest Főváros Kormányhivatala

augusztus 8., hétfő 7:51
37

Fogyasztóvédelmi eljárás keretében 300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair-DAC légitársaság, mert tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, írja Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon.

Budapest Főváros Kormányhivatala június 10-én indított fogyasztóvédelmi hatósági eljárást a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában.

„Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, melynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint" - írja Varga.

„A háborús infláció és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extra profitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből! Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak" - szerepel a bejegyzésben. Azt is írja, hogy extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is.

A Ryanair vezérigazgatója korábban többszörösen idiótának nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert a kormány által bevezetett extraprofitadó miatt. Mindegyik fél bocsánatkérésre szólította föl a másikat, a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztérium június végén soron kívüli vizsgálatot indított az ír légitársasággal szemben, amiért az utasokra hárították a különadót.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt