Oroszország felfüggeszti a katonai helyszínein az új START-szerződésben rögzített amerikai ellenőrzéseket

augusztus 8., hétfő 19:04
8

Moszkva bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két félnek a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.

Moszkva hivatalosan tájékoztatta Washingtont, hogy mindegyik, az új START-megállapodás hatálya alá tartozó oroszországi katonai helyszín „átmenetileg mentesül” az amerikai ellenőrzés alól – erősítette meg az orosz külügyminisztérium.

Ide tartoznak a rakétakilövő bázisok meg azok a légi és haditengerészeti támaszpontok, ahová korábban nukleáris rakétákat telepítettek.

Illusztráció: Jevgenyij Bijatov/AFP

„Az Oroszországi Föderáció kénytelen ehhez az intézkedéshez folyamodni (…) a fennálló realitások miatt, amik egyoldalú előnyöket nyújtanak az Egyesült Államoknak, és megfosztják Oroszországot attól a jogától, hogy ellenőrzéseket végezzenek amerikai területen” – áll az orosz sajtóközleményben.

Az orosz diplomácia különösen az orosz ellenőrök amerikai utazásának akadályait és az amerikai vízumkiadással kapcsolatos nehézségeket emelte ki, amiket az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Moszkva ellen bevezetett nyugati büntetőintézkedések okoznak.

„Az amerikai ellenőröknek és repülőgépeik személyzetének nincs hasonló problémájuk” – áll az orosz közleményben, ami szerint a fenti problémák rendezése után Oroszország azonnal visszavonja a döntését.

Az új START

Az atomfegyverek számát csökkentő és korlátozó új START-megállapodás a telepített robbanófejek számát legfeljebb 1550-ben korlátozta országonként, ami csaknem 30 százalékos csökkenést jelentett a korábbi, 2002-ben meghatározott értékhez képest. A szerződés a rakéták és bombázó-repülőgépek számát 800-ban maximalizálta, de ez még mindig elég a Föld sokszoros elpusztításához.

Az új START-szerződést a felek 2021 januárjában öt év időtartamra meghosszabbították 2026-ig.

A szerződés értelmében Moszkvának és Washingtonnak kölcsönösen és évente 20 ilyen ellenőrzést lenne joga végrehajtani a másik fél területén. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt