Az LMP szervezi a délutáni tüntetést a fakivágás ellen

POLITIKA
2022 augusztus 12., 11:03
comments 8

„Szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba: ezt a tüntetést az LMP szervezi” - írta csütörtökön Kreitler-Sas Máté, a párt újbudai képviselője a péntek délutánra meghirdetett tiltakozásról, amit a tűzifarendelet miatt hirdettek.

„Eredetileg egy tagunk hirdette meg, abban is őszinte leszek, hogy azért alakult így, mert volt egy belső vita azzal kapcsolatban, hogy megmozgat-e ez a téma annyi embert, hogy egy tüntetés valóban erőt és ne gyengeséget mutasson. Szerencsére nagyon úgy tűnik, hogy azoknak lett igaza, akik szerint igen.”

A Kossuth térre meghirdetett tüntetésre eddig 57 ezren igazoltak vissza, ami tényleg soknak számít.

„Pontosan tudjuk, hogy az ellenzéki pártok most nem túl népszerűek, meg is értjük, hogy miért. Azonban mi egy zöld párt vagyunk, azért jöttünk létre, hogy megvédjük a természeti értékeinket. Kötelességünk mindent megtenni az erdőirtások megakadályozása érdekében, azért kapunk az adófizetők pénzéből állami támogatást, hogy abból most színpadot béreljünk, szórólapot nyomtassunk és hirdessük az eseményt. Nem akartunk civil álruhát ölteni, de meghívtunk minden releváns civil szervezetet, pontosan annyian mondtak igent, akik fel fognak szólalni az LMP-s politikusok mellett.”

photo_camera Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője Fotó: Németh Dániel/444

A felszólalók listája:

  • Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere
  • Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke
  • Pap Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistája
  • Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke
  • Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke
  • Kerék Dominik, a Fridays For Future Magyarország aktivistája
  • Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője

A kormányrendelet a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggesztette az eddigi természetvédelmi szabályokat. Korábban három szakértő, a WWF és az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak segítségével gyűjtöttük össze, miért látják tragikusnak a fakitermelés felpörgetését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.