10 ok, amiért tragikus a tűzifa-kitermelés felpörgetése

természet
2022 augusztus 11., 07:21
comments 28
  • Orbán Viktor július végén Tusványoson meghirdette: „Le kell jönni a gázról(...) Ha át tudjuk terelni a fogyasztást gázról másra, mondjuk, áramra vagy biomasszára – így kell modernül hívni a fát –, akkor az a teher, amely bennünket nyomaszt, csökkenni fog.”
  • Majd augusztus elején kormányrendeletben határoztak arról, hogy a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggesztik az eddigi természetvédelmi szabályokat.
  • Mostantól gyakorlatilag bármilyen erdő láncfűrész alá kerülhet.
  • Szakértők segítségével szedtük össze, hogy hány szempontból problémás, káros és értelmetlen fakivágással kezelni az energiaválságot.
  • Szakértők: Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője, Aszalós Réka, az Ökológiai Kutatóközpont erdőökológusa és Harmat Ádám, a WWF éghajlatvédelmi programvezetője

1. Évszázados tabu volt

A fakitermelési szabályok fellazításának egyik legsúlyosabb következménye, hogy

ezentúl vegetációs időszakban is lehet erdőt vágni.

Magyarul, akkor is lehet fát kitermelni, amikor a madarak fészkelnek, magtermési időszak van, a növények virágoznak, amikor az élővilág a legaktívabb. Ez tabu volt az elmúlt évszázadokban. Amikor teljes pompájában van a természet, akkor sosem szoktak fát kitermelni. Egyszerűen azért, mert kímélik az élővilágot. Nem döntenek le olyan fát, ami teli van madárfészekkel.

Gálhidy László arról beszélt nekünk, hogy ez a lazítás a teljes élővilágot károsítja. A kidöntött fatörzseket vonszolni kell, azok felsebzik a talajt, a vágásterületre bezúdul a napfény, az kivégzi a lágyszárú szintet, amihez kapcsolódik a rovarvilág, a puhatestűek. A teljes életközösséget felszámoljuk ott, ahol a fát kivágjuk.

2. Nincs kivétel, bármilyen erdő láncfűrész alá kerülhet

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.