Európai bank bonyolíthatja a tranzitdíj-átutalásokat, hogy működhessen a Barátság kőolajvezeték

belföld
augusztus 12., 12:46
comments 2

Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba irányuló orosz olajexport folytatása elől.

Médiaértesülések szerint a szóban forgó európai bank a holland ING. Az ING nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A Slovnaft szlovák olajipari vállalat tájékoztatása szerint az orosz olajszállítások Ukrajnát illető tranzitjának kifizetését mégiscsak egy európai bank fogja tudni bonyolítani.

„A bank újra megvizsgálta a tranzitvállalatok között eredetileg zárolt átutalási megbízást, és végül elfogadta azt" - mondta Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője. "Ez megerősíti, hogy a kialakított rendszer működőképes és hosszú távú megoldást jelenthet” - tette hozzá.

A megoldással tartósan elhárulna az akadály a Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba és Magyarországra irányuló orosz olajexport elől. A Transneft orosz csővezeték-üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint a Barátság kőolajvezetéken azért álltak le a szállítások, mert a nyugati szankciók miatt nem lehetett orosz átutalást közvetlenül Ukrajnának teljesíteni.

Miután a magyar Mol és szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft időközben saját maga teljesítette az átutalás, Magyarországra és Szlovákiába újból megindultak az olajszállítások. Bennfentes értesülések alapján a Csehországba irányuló szállításokat szombatra tervezik újraindítani. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt