A Mol fizetett az oroszok helyett, néhány napon belül újra jöhet az olaj

augusztus 10., szerda 9:24
71

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le. A hírre újra erősödni kezdett a forint.

A 444 is beszámolt róla, hogy augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken. A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után.

Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

Az orosz Transznyeft azért állította le a szállítást, mert nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. Az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint, az elküldött pénz visszaérkezett a számlájukra.

A Mol felajánlotta, hogy az oroszok helyett elutalják a pénzt, ami most megtörtént. A Mol a pozsonyi finomítójában kizárólag orosz olajat dolgoz fel, míg a százhalombattaiban 70 százalékban dolgozik a Barátság vezetékből érkező olajból. Augusztus eleje óta az utóbbiban karbantartás miatt áll a munka, így itt most akkor sem dolgoznák fel az orosz olajat, ha az megérkezne.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt