A Mol fizetett az oroszok helyett, néhány napon belül újra jöhet az olaj

gazdaság
2022 augusztus 10., 09:24
comments 71

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le. A hírre újra erősödni kezdett a forint.

A 444 is beszámolt róla, hogy augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken. A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után.

Barátság.
photo_camera Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

Az orosz Transznyeft azért állította le a szállítást, mert nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. Az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint, az elküldött pénz visszaérkezett a számlájukra.

A Mol felajánlotta, hogy az oroszok helyett elutalják a pénzt, ami most megtörtént. A Mol a pozsonyi finomítójában kizárólag orosz olajat dolgoz fel, míg a százhalombattaiban 70 százalékban dolgozik a Barátság vezetékből érkező olajból. Augusztus eleje óta az utóbbiban karbantartás miatt áll a munka, így itt most akkor sem dolgoznák fel az orosz olajat, ha az megérkezne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.