Elapadt a Magyarországra érkező olcsó orosz olaj

gazdaság
2022 augusztus 09., 11:15

A Bloomberg értesülése szerint már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken. A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után.

A vezetéken keresztül sem Magyarországra, sem Szlovákiába, sem pedig Csehországba nem érkezik olaj. E három ország elvben az EU-s olajembargó decemberi élesítése után is vehetne a vezetékből orosz olajat, mert a kormányaik szerint tengeri kikötő nélkül máshonnan nem tudnának szerezni.

Az orosz Transznyeft azért állította le a szállítást, mert nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. Az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint, az elküldött pénz visszaérkezett a számlájukra.

A Transznyeft azt ígéri, keresi a megoldást, hogyan tudná kifizetni az ukránokat.

Magyarországon a magánkézben lévő autókba hatósági áron, 480 forintért lehet tankolni tavaly november óta. Ez jelentős kedvezmény az európai üzemanyagárakhoz képest. Az olcsóbb benzint és gázolajat a MOL azért képes biztosítani, mert az orosz olaj olcsóbb, mint a többi Európában hozzáférhető olaj. Amennyiben az orosz beszállítás megszűnik, akkor aligha lesz tartható az ársapka.

Ráadásul üzemanyaghiány veszélye is fenyegethet, hiszen a MOL korábbi állítása szerint nincs mód gyorsan pótolni az Oroszországból érkező olajat más forrásból.

A Barátság leállásáról megkérdeztük a MOL-t, hamarosan válaszol a cég a kérdéseinkre.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.