A Mol közvetítene az oroszok és ukránok között, hogy megint legyen olaj

gazdaság
2022 augusztus 09., 12:56
comments 41

Miután nyilvánosságra került, hogy már augusztus 4-e óta nem érkezik vezetékes orosz olaj Magyarországra, a Mol is megerősítette a hírt:

"A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzit díj kifizetése kapcsán."

A technikai probléma lényege az lehet, hogy az orosz fél szankció alá vont bankon keresztül próbálhatta kiegyenlíteni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát felügyelő cégnek, így a pénzt nem sikerült elutalniuk. A helyzet megértését bonyolítja, hogy az oroszok azt állítják, a Gazprombankon keresztül próbáltak utalni, viszont ezt a bankot nem érintik a nyugati szankciók.

A Mol fizetne az oroszok helyett

A Mol felajánlotta, hogy az oroszok helyett elutalják a pénzt, de erről egyelőre még nem született megállapodás. Ahogy a cég fogalmaz, a Mol "egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról".

A Mol a pozsonyi finomítójában kizárólag orosz olajat dolgoz fel, míg a százhalombattaiban 70 százalékban dolgozik a Barátság vezetékből érkező olajból. Augusztus eleje óta az utóbbiban karbantartás miatt áll a munka, így itt most akkor sem dolgoznák fel az orosz olajat, ha az megérkezne.

A Mol azt közölte most, hogy "hetekre elegendő tartaléka van" a cégnek olajból.

Hosszabb távon a Mol a százhalombattai finomítójába a horvát tengerpart felől, az Adria vezetéken is lehet szállítani olajat, csak az, szemben az orosz vezetékes olajjal, már nem volna kedvezményes árú. A 480 forintos magyarországi üzemanyagárat az olcsóbb orosz olaj tette lehetővé.

A MOL százhalombattai finomítója
photo_camera A MOL százhalombattai finomítója Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Barátság leállásának hírére némileg emelkedett a nyugat-európai olajár (BRENT) is.

Az utóbbi napokban egyébként a nyugat-európai olaj ára csökkent, elsősorban annak köszönhetően, hogy az EU és az Irán között komoly tárgyalások indultak meg a közel-keleti országot sújtó szankciók enyhítéséről, ami reménnyel töltötte el a piacot, hogy az Oroszországgal szembeni, decembertől aktuális olajembargó után is lesz elég üzemanyag Európában. Most ezt az áresést állította meg a Barátság leállásának a híre.

A Barátság északi, Lengyelország és Németország felé menő ága továbbra is működik, mert az nem Ukrajnán, hanem Fehéroroszországon megy át, mielőtt belépne az EU-ba.

A Barátság leállásának hírére gyengülni kezdett a forint, és esni kezdett a Mol részvények árfolyama.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.