Kazahsztán az azeriek segítségével kerülné ki az orosz olajvezetékeket

energia
2022 augusztus 12., 14:02
comments 4

Kazahsztán szeptembertől várhatóan Azerbajdzsán legnagyobb olajvezetékén keresztül fogja eladni nyersolajának egy részét, az országnak ugyanis alternatívákat kellett keresnie a leállítással fenyegetett oroszországi útvonal helyett. A kazah olajexport a világ olajkínálatának több mint 1 százalákát, azaz nagyjából napi 1,4 millió hordót jelent. Az olajat 20 éve a CPC csővezetéken keresztül szállítják Oroszország fekete-tengeri kikötőjébe, Novorosszijszkba, amin keresztül hozzáfér a világpiachoz. Azonban júliusban egy orosz bíróság azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a CPC-t, ami után a kazah kormány és a nagy külföldi gyártók elővigyázatosságból más értékesítési pontokkal kötöttek szerződéseket.

A Reuters értesülései szerint a kazah állami olajvállalat, a Kazmunaigaz (KMG) előrehaladott tárgyalásokat folytat az azerbajdzsáni SOCAR állami vállalattal arról, hogy évi 1,5 millió tonna kazahsztáni nyersolajat lehessen eladni azon az azeri vezetéken keresztül, ami Törökország földközi-tengeri kikötőjébe, Ceyhanba szállít olajat.

Az erről szóló szerződést augusztus végén írhatják alá, ami után megkezdődhet a szállítás. További évi 3,5 millió tonna kazah nyersolaj szállítása 2023-ban kezdődhet egy másik azeri vezetéken keresztül a grúziai fekete-tengeri Szupsa kikötőbe. (Reuteres)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.