Példátlanul sok erdő égett le idén Európában és Magyarországon

klímaváltozás
2022 augusztus 14., 09:44

660 ezer hektárnyi erdő égett le az Európai Unióban januártól augusztus közepéig. Ez jóval magasabb az elmúlt tizenhat év átlagánál ugyanerre az időszakra, ami 190 ezer hektár. Az eddigi legrosszabb, 2017-es adat 420 ezer hektár volt.

photo_camera Erdőtűz után a Bükkben Fotó: Németh Dániel/444

A 2006-ban létrehozott Európai Erdőtűz-információs Rendszer műholdfelvételek alapján méri a leégett területeket. A projekt egyik vezetője a Franceinfo cikkében azt mondta, reméli, október közepén nem tartunk majd 988 ezer hektárnál, ami 2017-ben az egész éves adat volt. Az extrém európai szárazság nagyban hozzájárul az erdőtüzek terjedéséhez, a szakértő a Földközi-tenger térségét és Közép-Európát idézte példaként.

Spanyolországban égett le idén eddig a legnagyobb terület (246 ezer hektár), utána jön Románia (150 ezer), Portugália (75 ezer) és Franciaország (61 ezer).

Magyarországon 6500 hektárnál tartunk, miközben az elmúlt 16 éves átlag ennek a töredéke, 298 hektár.A Bükkben évtizedekig tarthat, míg helyreáll a leégett erdő - az ottani állapotokat mutatja júliusi videónk -, de a Kiskunságban is előfordult idén erdőtűz.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.