Példátlanul sok erdő égett le idén Európában és Magyarországon

klímaváltozás
augusztus 14., 9:44
comments 1

660 ezer hektárnyi erdő égett le az Európai Unióban januártól augusztus közepéig. Ez jóval magasabb az elmúlt tizenhat év átlagánál ugyanerre az időszakra, ami 190 ezer hektár. Az eddigi legrosszabb, 2017-es adat 420 ezer hektár volt.

photo_camera Erdőtűz után a Bükkben Fotó: Németh Dániel/444

A 2006-ban létrehozott Európai Erdőtűz-információs Rendszer műholdfelvételek alapján méri a leégett területeket. A projekt egyik vezetője a Franceinfo cikkében azt mondta, reméli, október közepén nem tartunk majd 988 ezer hektárnál, ami 2017-ben az egész éves adat volt. Az extrém európai szárazság nagyban hozzájárul az erdőtüzek terjedéséhez, a szakértő a Földközi-tenger térségét és Közép-Európát idézte példaként.

Spanyolországban égett le idén eddig a legnagyobb terület (246 ezer hektár), utána jön Románia (150 ezer), Portugália (75 ezer) és Franciaország (61 ezer).

Magyarországon 6500 hektárnál tartunk, miközben az elmúlt 16 éves átlag ennek a töredéke, 298 hektár.A Bükkben évtizedekig tarthat, míg helyreáll a leégett erdő - az ottani állapotokat mutatja júliusi videónk -, de a Kiskunságban is előfordult idén erdőtűz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt