Tiltakoznak a tolmácsok, mert csak aprópénzt fizet nekik az uniós határvédelem

európai unió
2022 augusztus 14., 11:27
comments 1

Tolmácsok indítottak petíciót, hogy az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex ne zsákmányolja ki őket megalázó fizetésekkel, írja a Guardian.

A kezdeményezők nehéz helyzetben levő menedékkérőkkel dolgoznak többek közt Görögországban, Olaszországban vagy a Kanári-szigeteken. Azt írják, a Frontex egy madridi központú közvetítőcégen, a SeproTecen keresztül alkalmazza őket.

Mohamed Moctar, a petíció ötletgazdája azt mondta, tolmácsként sosem kapott olyan rossz ajánlatot, mint nemrég ettől a vállalattól. Havi 1800-2000 eurót kínáltak neki, ami meghaladja ugyan a spanyol minimálbért, de reggeltől estig, állandóan elérhetőnek kell lennie, még hétvégén is.

Összességében óránként kevesebb mint 2,5 eurót akartak fizetni neki, ami mostani árfolyamon nem éri el az ezer forintot. Pedig a szervezet óriási, 754 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. A Guardian legalább két másik tolmácsról tud, akinek ugyanennyi pénzt ajánlottak. A SeproTec ugyanakkor azt állítja, a fizetések ötszor-nyolcszor magasabbak annál, mint amit a petícióban írnak. Korábban Moctarnak is kétszer ennyit fizettek, amíg másik cégen keresztül dolgozott a Frontexnek.

Mostanáig közel 200-an csatlakoztak a petícióhoz.

photo_camera Frontexesek Görögországban Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A Frontexnél régóta halmozódnak a botrányok. Augusztusban az Európai Unió Csalásellenes Hivatala (OLAF) is kimondta, amiről évek óta jelentek meg sajtóbeszámolók, hogy a határvédelmi szerv is részt vesz menedékkérők illegális visszatoloncolásában. Korábban, amikor az első megállapítások nyilvánosságra kerültek, lemondott a Frontex vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt