Tiltakoznak a tolmácsok, mert csak aprópénzt fizet nekik az uniós határvédelem

európai unió
2022 augusztus 14., 11:27
comments 1

Tolmácsok indítottak petíciót, hogy az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex ne zsákmányolja ki őket megalázó fizetésekkel, írja a Guardian.

A kezdeményezők nehéz helyzetben levő menedékkérőkkel dolgoznak többek közt Görögországban, Olaszországban vagy a Kanári-szigeteken. Azt írják, a Frontex egy madridi központú közvetítőcégen, a SeproTecen keresztül alkalmazza őket.

Mohamed Moctar, a petíció ötletgazdája azt mondta, tolmácsként sosem kapott olyan rossz ajánlatot, mint nemrég ettől a vállalattól. Havi 1800-2000 eurót kínáltak neki, ami meghaladja ugyan a spanyol minimálbért, de reggeltől estig, állandóan elérhetőnek kell lennie, még hétvégén is.

Összességében óránként kevesebb mint 2,5 eurót akartak fizetni neki, ami mostani árfolyamon nem éri el az ezer forintot. Pedig a szervezet óriási, 754 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. A Guardian legalább két másik tolmácsról tud, akinek ugyanennyi pénzt ajánlottak. A SeproTec ugyanakkor azt állítja, a fizetések ötszor-nyolcszor magasabbak annál, mint amit a petícióban írnak. Korábban Moctarnak is kétszer ennyit fizettek, amíg másik cégen keresztül dolgozott a Frontexnek.

Mostanáig közel 200-an csatlakoztak a petícióhoz.

photo_camera Frontexesek Görögországban Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A Frontexnél régóta halmozódnak a botrányok. Augusztusban az Európai Unió Csalásellenes Hivatala (OLAF) is kimondta, amiről évek óta jelentek meg sajtóbeszámolók, hogy a határvédelmi szerv is részt vesz menedékkérők illegális visszatoloncolásában. Korábban, amikor az első megállapítások nyilvánosságra kerültek, lemondott a Frontex vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.