Ajtót becsukni, világítást lekapcsolni, klímát letekerni: így spórolnak az európai kormányok

külföld
2022 augusztus 16., 04:04

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egyetlen kilowattórát is elvesztegessünk” - magyarázta a spanyol klímaügyi miniszter, miután a kormány augusztus elején jóváhagyta az új energiatakarékossági intézkedéseket.

Nyáron nem szabad 27 foknál alacsonyabbra állítani a légkondicionálót, télen pedig maximum 19 fokra fűthetnek fel bizonyos épületeket. Ide tartoznak a hivatalok, bankok, üzletek, bevásárlóközpontok, mozik, szállodák, éttermek, kocsmák, tömegközlekedési várók és repterek. Csukva kell tartani az ajtót, nehogy kiszökjön a meleg vagy a hideg, és este tíz után nem világíthatnak a kirakatok.

A tervek szerint a műemlékeket sem fogják kivilágítani, de Madrid tartomány jobboldali vezetője először azt mondta, nem fogja betartani a baloldali kormány rendelkezését, mivel szerinte árt a közbiztonságnak, a turizmusnak, és „sötétséget, szegénységet, szomorúságot” hoz. A madridi városházát mindenesetre lekapcsolták:

photo_camera A madridi Cibeles tér Fotó: SENHAN BOLELLI/Anadolu Agency via AFP

Párizsban rendőrök ellenőrzik a boltokat, és 150 eurós (60 ezer forintos) bírságot szabnak ki, ha tárva-nyitva hagyják az ajtót, amíg megy a klíma. Több francia városban, például Lyonban és Besançonban is bevezettek ilyen korlátozást, de a kormány az egész országra kiterjesztené, mivel úgy számolnak, az utca hűtése 20 százalékkal növeli az energiafogyasztást.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.