Ajtót becsukni, világítást lekapcsolni, klímát letekerni: így spórolnak az európai kormányok

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 16., kedd 4:04
35

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egyetlen kilowattórát is elvesztegessünk” - magyarázta a spanyol klímaügyi miniszter, miután a kormány augusztus elején jóváhagyta az új energiatakarékossági intézkedéseket.

Nyáron nem szabad 27 foknál alacsonyabbra állítani a légkondicionálót, télen pedig maximum 19 fokra fűthetnek fel bizonyos épületeket. Ide tartoznak a hivatalok, bankok, üzletek, bevásárlóközpontok, mozik, szállodák, éttermek, kocsmák, tömegközlekedési várók és repterek. Csukva kell tartani az ajtót, nehogy kiszökjön a meleg vagy a hideg, és este tíz után nem világíthatnak a kirakatok.

A tervek szerint a műemlékeket sem fogják kivilágítani, de Madrid tartomány jobboldali vezetője először azt mondta, nem fogja betartani a baloldali kormány rendelkezését, mivel szerinte árt a közbiztonságnak, a turizmusnak, és „sötétséget, szegénységet, szomorúságot” hoz. A madridi városházát mindenesetre lekapcsolták:

A madridi Cibeles tér Fotó: SENHAN BOLELLI/Anadolu Agency via AFP

Párizsban rendőrök ellenőrzik a boltokat, és 150 eurós (60 ezer forintos) bírságot szabnak ki, ha tárva-nyitva hagyják az ajtót, amíg megy a klíma. Több francia városban, például Lyonban és Besançonban is bevezettek ilyen korlátozást, de a kormány az egész országra kiterjesztené, mivel úgy számolnak, az utca hűtése 20 százalékkal növeli az energiafogyasztást.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt