Egyre drágább a húsleves

gazdaság
2022 augusztus 16., 04:53
comments 7

Az otthoni főzés is egyre drágább az infláció miatt. Az mfor végignézte néhány klasszikus fogás hozzávalóit, és a KSH átlagáraival kiszámolta, hogy

  • a csirkehúsleves ára egy év alatt 1000-ről 1400 forintra,
  • a rántott karajé 1600-ról 2000-re,
  • a lecsóé 1700-ról 2100-ra,
  • a kakaós palacsintáé 430-ról 530-ra nőtt.

Vagyis a palacsinta drágult a legkevésbé, bizonyára azért, mert a cukor, a liszt, az olaj és a tej árát is rögzítették. Mindez persze sokkal többe is kerülhet, ha az ember drágább termékeket választ.

photo_camera Fotó: Jean-Michel Delage/Hans Lucas via AFP

A KSH adatai szerint júliusban 13,7 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett.Ha a januári árakat vesszük alapul, azt látjuk, hogy számos élelmiszer Magyarországon drágul a legnagyobb mértékben az Európai Unióban. Júniusban ilyen volt a kenyér, a hús és a margarin.

A növekvő infláció erősíti a félelmet, hogy bekövetkezik a gazdasági rémálom: hosszú távon velünk marad a drágulás, a fogyasztáscsökkenés és a recesszió.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.