Netflixes mesét vizsgál a médiahatóság, mert egy jelenetben lányok csókolóznak

Média
2022 augusztus 16., 10:44
comments 22

Több bejelentés érkezett a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) a „Jurassic World: Krétakori tábor” című netflixes mese egyik jelenete miatt, amiben lány karakterek csókolóznak.

A hivatal „hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja” az epizódot, közölték a Mandiner című kormánypárti hetilappal, ami múlt héten számolt be a jelenetről egy olvasói levélre hivatkozva.

photo_camera A kifogásolt jelenet

A tavaly elfogadott homofóbtörvény értelmében - ami pedofíliaellenes jogszabálynak indult, majd megszórták egy rakás módosítóval - 18 év alattiak számára elérhető tévéműsoroknál, reklámoknál nem szabad megjeleníteni a homoszexualitást.

Ebben az esetben mégsem egyértelmű a helyzet, mert „a Netflix (HU) Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaigazgatási szabályoknak kell megfelelnie, a Hollandiában érvényes besorolási szabályokat kell alkalmaznia”. Az NMHH felvette a kapcsolatot a holland hatósággal is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.