Az Apple több beszállítója is Vietnamba helyezi át a gyártás egy részét

TECH
2022 augusztus 17., 11:34
comments 4

Az Apple beszállító partnerei tárgyalásokat folytatnak vietnami cégekkel az Apple Watch és MacBook gyártásának ottani megindításáról – írta meg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Nikkei Asia japán hírportál.

Értesülések szerint az Apple kínai beszállítója, a Luxshare Precision Industry és a tajvani Foxconn már meg is kezdte az Apple Watch próbaszériáinak gyártását Észak-Vietnamban.

A beszámoló szerint az Apple maga kérte fel a beszállítóit arra, hogy állítsanak fel MacBook-tesztgyártósort Vietnamban. De a tömeggyártás áthelyezése – részben a világjárványnak tulajdonítható fennakadások, részben pedig a notebookgyártáshoz szükséges bonyolult ellátási lánc nehézkes kiépítése miatt – lassan halad.

Tim Cook, az Apple CEO-ja Cupertinóban 2021. szeptember 14-én.
photo_camera Tim Cook, az Apple CEO-ja Cupertinóban 2021. szeptember 14-én. Fotó: AFP

Az Apple már elkezdte az iPhone-gyártás egyes területeinek áthelyezését Kínából más piacokra, többek között Indiába is, ahol az év elején beindult az iPhone 13 gyártása, és a későbbiekben elkezdődik az iPad táblagépek összeszerelése is.

India (a világ második legnagyobb okostelefon-piaca) és más országok, mint Mexikó vagy Vietnam egyre fontosabb szerepet játszanak az amerikai márkáknak beszállító cégek számára termelési telephelyeik „diverzifikálásában”, azaz áthelyezésében Kínából más régiókba.

Az Apple, a Foxconn és a Luxshare Precision nem reagált azonnal a Reuters kérdéseire. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.