Mihajlo Podoljak: A krími híd legitim katonai célpont, meg kell semmisíteni

háború
2022 augusztus 17., 13:50
comments 3

Az Oroszország szárazföldi részét a Krím-félszigettel összekötő hidat meg kell semmisíteni mint legitim katonai célpontot – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Guardiannek.

A hidat Oroszország építette, miután 2014-ben önkényesen bekebelezte az Ukrajnához tartozó félszigetet. „Az egy illegális építmény, és az orosz hadsereg krími ellátásának fő útvonala. Az ilyen létesítményeket meg kell semmisíteni” – mondta Podoljak.

Azt mondta, a következő 2-3 hónapban „újabb eseményekre”, például robbantásokra lehet számítani a félszigeten. Ehhez viszont Ukrajnának további rakéta-sorozatvető rendszerekre van szüksége.

Azt mondta, az ukrán ellentámadás egészen másképp működik, mint az orosz. „Úgy tűnik, Oroszország mindenkit megtanított arra, hogy az ellentámadáshoz hatalmas mennyiségű élőerő kell, mint egy óriási ököl, és csak egy irányba kell haladni. Mi viszont nem alkalmazzuk a múlt század hatvanas-hetvenes éveinek taktikáját” – mondta.

Mihajlo Podoljak interjút ad az Anadolu Agencynek Kijevben április 19-én.
photo_camera Mihajlo Podoljak interjút ad az Anadolu Agencynek Kijevben április 19-én. Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal telefonált, ami után Olekszij Reznyikov bejelentette, hogy Ukrajna hamarosan újabb katonai segítséget kap az Egyesült Államoktól.

Reznyikov az Amerika Hangja Rádiónak azt mondta, most lehetetlen „befagyasztani” a háborút, amikor Oroszország elfoglalta a Donyec-medencét, de lehetségesnek tartja a harci tevékenységek aktivitásának csökkenését.

„A modern hadviselés az erőforrások háborúja. A források természetesen mindkét oldalon kimerültek, és ennek megfelelően mindkét oldalnak időre van szüksége” – mondta a miniszter. Azt mondta, az orosz csapatok különböző források szerint legalább egyharmadát elvesztették annak a harci potenciáljuknak, amit az Ukrajna elleni háborúban bevetettek. Az orosz hadsereg az elit hadtesteinek (az ejtőernyősöknek, a különleges erőknek, a tengerészgyalogosoknak, a tiszteknek és tiszthelyetteseknek) 30 százalékát elvesztette. Reznyikov szerint az ukrán erők által lelőtt orosz repülőgépek és helikopterek száma alapján Oroszország akár ezer pilótát is elveszíthetett.

A mozgósításról a miniszter azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek egyelőre nincs szüksége újabb létszámnövelésre, most csak konkrét szakembereket (drónkezelőket, informatikusokat, lövészeket, kommunikációs szakértőket) keresnek. Főként olyan szakemberekre van szükség, akik gyorsan el tudják sajátítani azoknak a kifinomultabb, NATO-szabványú fegyverrendszereknek a működtetését, amiket az ukrán erők most kapnak – mondta Reznyikov. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.