Oroszország hiperszonikus rakétákat telepít Kalinyingrádba

háború
2022 augusztus 18., 14:44

Csütörtökön bejelentette az orosz hadsereg, hogy a legmodernebb hiperszonikus rakétákkal felfegyverzett harci repülőgépeket telepített a kalinyingrádi régióba. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint három MiG-31-es vadászgép érkezett a balti-tengeri exklávéban található Cskalovszk légibázisra Kinzsal hiperszonikus rakétákkal felszerelve – a „stratégiai elrettentés” részeként. A gépeket 24 órás készültségbe helyezik.

Ivan Nyecsajev orosz külügyminisztériumi szóvivő arról beszélt, hogy „az ukrajnai események megmutatták: a Nyugattal való összecsapás reális lehetőség”. Majd hozzátette, hogy „az Egyesült Államokkal és a NATO-val való közvetlen konfrontáció nem áll érdekünkben”.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Az orosz hadsereg szerint ezek a rakéták a 2000 kilométeres hatótávolságot is képesek elérni, és a hangsebesség tízszeresével repülnek, így nehéz őket elfogni. Már több ukrajnai célpont ellen is használták a fegyvert.

A Lengyelország és Litvánia között található orosz fennhatóságú terület miatt már júniusban is nagyok voltak a feszültségek, miután Litvánia bejelentette, hogy nem engedi át vasúton az uniós szankciós jegyzékbe sorolt árukat az enklávéba. Végül ezt a fenyegetésüket nem váltották be a baltiak.

A finn védelmi minisztérium közleménye szerint csütörtökön két orosz MIG-31-es vadászgép megsértette a légterület a Finn-öbölben, a Helsinkitől nyugatra fekvő Porvoo város déli részénél. A határőrség vizsgálatot indított. (AP News)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.