Az iskolai menzát is eléri az infláció: 30 százalékos drágulás jöhet szeptembertől

oktatás
augusztus 21., 9:44
comments 15

Harminc százalékkal drágulhat az iskolai közétkeztetés szeptemberben – mondta az InfoRádiónak a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. Zoltai Anna szerint minden sokkal drágább lett, az alapanyagok, a rezsi és a céges autók üzemanyaga is, továbbá érthető módon a dolgozók is magasabb bért követelnek, tehát a közétkeztetőknek is muszáj árat emelniük.

További rossz hír, hogy Zoltai Anna szerint a menzát működtetők ebben a gazdasági környezetben már nem tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek sem. A közétkeztetők szövetségének elnöke ebben a helyzetben nem tartja szerencsésnek, hogy a kormányzat éppen most kezdte ellenőrizni a 2014-ben bevezetett szigorú szabályok alkalmazását, nevezetesen, hogy teljesülnek-e a korcsoportokra lebontott kötelező napi energia- és tápanyagbeviteli értékek a menzákon. (Az egészségesebb menzáról itt írtunk.) Zoltai Anna szerint ez a rendelet, főként a jelenlegi gazdasági helyzetben, betarthatatlan. Ezt tavasszal már jelezték az illetékes államtitkárságnak, felhívva arra is a figyelmet, hogy emiatt komoly pályaelhagyás is tapasztalható a konyha- és élelmezésvezetők között. (Zoltai Anna januárban svédasztalos iskolai menzát javasolt.)

A cégek és az önkormányzatok ezekben a napokban tárgyalnak az új menzai árakról, a szülők tehát a hónap végén megtudják, hogy mennyivel fog többe kerülni a gyermekük bölcsődei, óvodai és iskolai étkezése – mondta az elnök.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt