Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Úgy tűnik, a majomhimlő olyan globális járvány, amiben jelentős szerepe van a szexnek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak járvány
2022 augusztus 21., 18:27
comments 14

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júliusban hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a majomhimlő miatt, nem sokkal később New Yorkban és Kaliforniában is szükséghelyzetet hirdettek. Spanyolországban már halálos áldozata is volt a vírusnak, ami Magyarországon is terjed: augusztus elején a hivatalos adatok szerint már 42 majomhimlő-fertőzöttet regisztráltak.

De nemcsak magával a vírus terjedésével, hanem azzal is küzdenek világszerte, hogy miként kommunikáljanak a majomhimlőről, pontosabban annak fertőzőképességéről és terjedési módjairól. Az IDSA, vagyis az Amerikai Fertőző Betegségek Társaságának egy nemrég tartott sajtótájékoztatóján egy egészségügyi klinika igazgatója azt mondta, az egészségügyi tisztviselők általában óvatosan úgy fogalmaznak, hogy a vírus alapvetően „a bőrrel való érintkezés során terjed”. A korábbi, általában Afrikában kialakuló járványok esetében ez valóban így volt, akkor terjedt a legkönnyebben, ha valaki bőre érintkezett egy másik ember kiütéses, sebes bőrével, de ahogy a Vox erről szóló cikke is írja, az egészségügyi tisztviselők látványosan tartózkodnak attól, hogy részletezzék, mennyi szerepe van most a járvány terjedésében a szexnek, azon belül is az orális és az anális szexnek.

Pedig egyelőre úgy tűnik, ebben a globális járványban igenis jelentős szerepe van a szexnek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt