Az FSZB máris talált egy ukrán nőt, akit Darja Dugina meggyilkolásával gyanúsít

háború
2022 augusztus 22., 13:22

Az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Darja Dugina orosz propagandista meggyilkolásával.

Az FSZB szerint az 1979-es születésű Vovk július 23-án érkezett Oroszországba 2010-es születésű lányával, Szofija Sabannal, és abban a házban bérelt lakást Moszkvában, ahol Dugina lakott, hogy kémkedjen kiszemelt áldozata után.

Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy az ukrán nő által használt Mini Cooperen oroszországi belépéskor a donyecki szakadár köztársaság rendszáma volt, amit később kazah, az ország elhagyásakor pedig ukrán rendszámra cserélt le.

Az FSZB moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án.
photo_camera Az FSZB moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Max Seddon azt írja, hogy a Kreml-közeli média közzétette Natalja Vovk személyi igazolványát, ami a nőt az ukrán szélsőjobboldali Azov zászlóalj tagjaként azonosítja. „Nem a legkézenfekvőbb dolog, amit magaddal vinnél, ha autómerényletet tervezel Oroszországban” – írja a Financial Times moszkvai irodájának a vezetője.

link Forrás

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója vasárnap az ukrán tévével azt közölte: „Megerősíthetem, hogy Ukrajnának természetesen semmi köze nem volt [a robbantáshoz], mert mi nem vagyunk olyan bűnöző állam, mint Oroszország, mi több, nem vagyunk terrorista állam se.”

Dugina Alekszander Dugin, az orosz fasizmus vezérideológusának lánya volt. Dugint egyes nyugati elemzők Putyin ideológusaként jellemzik, mások szerint jelentéktelenebb figura, még ha Putyin merít is a nagyorosz nacionalizmusból, és hatalma megerősítése érdekében nyitott az orosz nacionalisták felé.

Duginát szombat este az apja autójába rejtett bombával ölték meg. A körülmények alapján a merénylet célpontja az apja lehetett, Dugina és az apja ugyanis együtt voltak egy Moszkva közeli eseményen, és csak az utolsó pillanatban alakult úgy, hogy Dugin nem a saját autójával indult onnan haza. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.