Giorgia Meloni a kampánya részeként kiposztolta, ahogy megerőszakolnak egy nőt

külföld
augusztus 23., 13:46
comments 6

Az olasz szélsőjobboldali Fratelli d'Italia (Olasz Testvérek) párt vezetője, Giorgia Meloni kiposztolt egy videót Twitteren arról, ahogy egy guineai származású férfi megerőszakol egy nőt. Ezzel azt az elterjedt idegen- és fajgyűlölő, bevándorlásellenes szólamot próbálta igazolni, miszerint „a migránsok idejönnek és megbecstelenítik az asszonyainkat”.

photo_camera Giorgia Meloni Fotó: RICCARDO FABI/NurPhoto via AFP

A posztfasiszta politikus azt írta a videó mellé: „Nem hallgathatunk a szexuális erőszak ezen szörnyű epizódjáról, amelyet egy menedékkérő követett el napközben Piacenzában egy ukrán nő ellen. Ölelést küldök ennek a nőnek. Mindent megteszek azért, hogy helyreállítsam a városaink biztonságát.”

Az esetet a fölötte lévő házból filmezte le egy lakó, és eredetileg egy helyi lap közölte le úgy, hogy a képet elhomályosították, csak a nő sikoltozását lehetett hallani. A gyanúsítottat őrizetbe vették a helyi hatóságok, és ott is marad, amíg lezárul a nyomozás.

Meloni posztja, amit azóta eltávolított a Twitter, nagy felháborodást keltett Olaszországban, amiért a félelemkeltés ilyen extrém módszerével akar szavazatokat szerezni. Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt elnöke úgy reagált: tisztességtelen dolog nemi erőszakról készült képeket felhasználni, választási célból még inkább. Carlo Calenda, egy centrista párt vezetője „erkölcstelennek” nevezte, amit Meloni tett, hozzátéve: „A nemi erőszak bejelentése egy dolog. A videó választási célokra való felhasználása egyszerűen méltatlan.”

Igiaba Scego, szomáliai származású olasz író szerint pedig a képviselő kizsákmányolta a nemi erőszak áldozatául esett nőt: „Védelem helyett clickbait-voyeurizmusként kínálja fel azt a nőt. Szörnyűséges ez a választási kampány” - írta Scego.

Meloninak - akivel Orbán Viktor nem győz eléggé cimborálni - elég komoly esélye van, hogy a szeptemberi, előrehozott olasz választásokon győzedelmeskedjen, és akár a következő olasz miniszterelnök legyen. (Boros Juli cikke Meloni felemelkedéséről: Fasiszta vagy csak egy konzervatív családanya?)

A pártvezető a kritikákra Facebookon azzal reagált, hogy „folytatódnak a baloldal engem illető téveszmés misztifikációi”. Szerinte riválisai a nemi erőszakot arra használták, hogy őt támadják, miközben figyelmen kívül hagyták az áldozatot, hogy ne kelljen az általa „bevándorlási vészhelyzetnek” nevezett problémáról beszélni. Mindezt annak ellenére, hogy Letta és Calenda is megemlítette az áldozatot: előbbi azt írta, hogy „az emberek és az áldozatok tisztelete mindig az első”, utóbbi pedig azt, hogy ilyen esetekben „csak az áldozatok számítanak”. (Jezebel, CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt