42 ország meteorológusai és időjárás-jelentői álltak az OMSZ kirúgott vezetői mellé

augusztus 25., csütörtök 11:39
23

42 ország meteorológusai és tévés időjárás-jelentői írták alá a Climate Without Borders (CWB), azaz Klíma Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet közleményét, amiben támogatásukról biztosítják az Országos Meteorológiai Szolgálat két kirúgott vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát – írja az RTL.

A CWB közölte, sokkolta őket a hír, hogy két kollégájukat azért távolították el, mert rendesen végezték a munkájukat. „Szinte lehetetlennek kéne lennie” annak, hogy megjósolják, hogyan fog viselkedni „egy olyan kaotikus rendszer, mint a légkör”, ennek ellenére mégis olyan fejlődésen esett át a meteorológia, hogy az emberek azt várják, hogy pontosan meghatározzák, milyen lesz az időjárás, ennek ellenére van bizonytalanság az előrejelzésekben, és ők az elsők, akik ezt elismerik – írja a CWS, ami szerint az előrejelzéseink néha tökéletlenek lesznek, és gyakran népszerűtlenek, de a magyar kollégákhoz hasonlóan „az embereket helyezzük a politika elé”.

A közleményt többek között az ARD német közszolgálati televízió, az RTVE spanyol közszolgálati televízió, a NOS holland közszolgálati adó, a RAI olasz közszolgálati adó, a TV4 svéd televízió, az NHK World japán közszolgálati televízió és az Al-Jazeera hírtelevízió időjárás-jelentői írták alá.

Drónnal készített felvételen köd napfelkeltekor Salgótarjánban 2022. augusztus 25-én. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Palkovics László azt mondta: „Az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene tehát ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás.” A Magyar Hang azt írja, bár az OMSZ két vezetőjét szakmai indokokra hivatkozva menesztették, az ideglenes utódjuknak, Hanyecz Lászlónak nincs meteorológus, csak gazdasági végzettsége. Ő volt az egyetlen olyan magas rangú vezető, aki nem írta alá a korábbi tiltakozó levelet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt