A Gazprom szerint az Északi Áramlat 1 egyetlen turbináján sem végeznek karbantartást Kanadában

energia
2022 augusztus 25., 15:59

Az orosz Gazprom (GAZP.MM) közölte, hogy Kanadában az Északi Áramlat 1 gázvezetéken használt turbinák egyikén sem végeznek karbantartást, egy nappal azután, hogy egy kanadai miniszter azt mondta, öt turbina van ott.

Melanie Joly külügyminiszter azt mondta, Kanada öt Északi Áramlat 1-es turbinát tervez visszaadni Németországnak.

„A Portovaja kompresszorállomás egyik turbinája sincs javítás alatt Kanadában” – áll a Gazprom Telegramon közzétett közleményében.

A Gazprom közölte, hogy karbantartást tervez Portovajában augusztus 31. és szeptember 2. között, ezért leállítja az Oroszországot és Németországot a Balti-tengeren keresztül összekötő Északi Áramlat 1 vezeték mentén folyó áramlást.

A korábban a kanadai Siemens Energy-hez (ENR1n.DE) karbantartásra küldött egy turbina visszaszállítását a szankciók késleltették, ami arra késztette a Gazpromot, hogy megszakítsa az Északi Áramlat 1-en keresztüli áramlást.

A Gazprom nem közölte, jelenleg hol vannak a turbinák. A Siemens Energy nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére.

photo_camera Illusztráció: JOHN MACDOUGALL/AFP

A vezeték most csak 20 százalékos kapacitással üzemel, ami növeli a már amúgy is magas energiaárakat, és Európa-szerte arra késztette az országokat, hogy vészhelyzeti energiamegtakarítási terveket dolgozzanak ki.

Berlin szerint Moszkva ürügyként használja a turbinát a gázáramlás korlátozására, az energiát pedig politikai fegyverként használva próbálja meggyengíteni az EU szankciókkal kapcsolatos elhatározását. (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.