A Gazprom szerint az Északi Áramlat 1 egyetlen turbináján sem végeznek karbantartást Kanadában

energia
2022 augusztus 25., 13:59
comments 2

Az orosz Gazprom (GAZP.MM) közölte, hogy Kanadában az Északi Áramlat 1 gázvezetéken használt turbinák egyikén sem végeznek karbantartást, egy nappal azután, hogy egy kanadai miniszter azt mondta, öt turbina van ott.

Melanie Joly külügyminiszter azt mondta, Kanada öt Északi Áramlat 1-es turbinát tervez visszaadni Németországnak.

„A Portovaja kompresszorállomás egyik turbinája sincs javítás alatt Kanadában” – áll a Gazprom Telegramon közzétett közleményében.

A Gazprom közölte, hogy karbantartást tervez Portovajában augusztus 31. és szeptember 2. között, ezért leállítja az Oroszországot és Németországot a Balti-tengeren keresztül összekötő Északi Áramlat 1 vezeték mentén folyó áramlást.

A korábban a kanadai Siemens Energy-hez (ENR1n.DE) karbantartásra küldött egy turbina visszaszállítását a szankciók késleltették, ami arra késztette a Gazpromot, hogy megszakítsa az Északi Áramlat 1-en keresztüli áramlást.

A Gazprom nem közölte, jelenleg hol vannak a turbinák. A Siemens Energy nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére.

photo_camera Illusztráció: JOHN MACDOUGALL/AFP

A vezeték most csak 20 százalékos kapacitással üzemel, ami növeli a már amúgy is magas energiaárakat, és Európa-szerte arra késztette az országokat, hogy vészhelyzeti energiamegtakarítási terveket dolgozzanak ki.

Berlin szerint Moszkva ürügyként használja a turbinát a gázáramlás korlátozására, az energiát pedig politikai fegyverként használva próbálja meggyengíteni az EU szankciókkal kapcsolatos elhatározását. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.