Az észt kormányfő szerint az orosz EU-s vízumtilalom bevezetése nemzetbiztonsági és hitelességi kérdés

háború
2022 augusztus 25., 09:14
comments 31

Az Európai Unió egészére vonatkozó orosz vízumtilalom bevezetése köz- és nemzetbiztonsági, valamint az EU hitelességének és erkölcsi tisztaságának kérdése olyankor, amikor a szomszédságban tömeges háborús bűnök elkövetése és feltehetően népirtás zajlik – nyilatkozta Kaja Kallas észt miniszterelnök az Euractivnak.

Kaja Kallas szerint a nemzetbiztonság és az EU-s szankciók végrehajtásának védelme érdekében az EU-nak egységesen beutazási tilalmat kell bevezetnie az orosz állampolgárokra mindaddig, amíg Moszkva be nem fejezi az Ukrajna elleni háborúját. Azt mondta:

„Támogatom, hogy az egész EU-ra vonatkozóan tiltsák meg az orosz állampolgárok turisztikai célú belépését az ukrajnai orosz agresszió végéig.”

Szerinte az orosz turisták uniós fogadása az ukrajnai háború február 24-i kezdete után elfogadott, a légi közlekedés korlátázására vonatkozó szankciók megkerülését jelenti, és „most be kell zárnunk ezt a kiskaput”.

Kaja Kallas észt miniszterelnök Berlinben 2021. augusztus 17-én.
photo_camera Kaja Kallas észt miniszterelnök Berlinben 2021. augusztus 17-én. Fotó: Kay Nietfeld/AFP

Az észt miniszterelnök azt mondta, az egyes tagországok önálló intézkedései nem lehetnek olyan hatékonyak, mint az EU-s szinten meghozott szabályozások, és ha nem sikerül konszenzusra jutni a kérdést illetően, az egyes tagállamoknak önállóan kell cselekedniük.

Észtország azon döntése mögött, hogy megtiltja az Észtországban kiadott schengeni turistavízummal való beutazást, az áll, hogy egyes orosz állampolgárok „hamis ürüggyel” kívánnak belépni az országba – mondta Kallas, aki szerint nemrég két, magát turistának mondó orosz újságíró érkezett más EU-s országok által kiadott schengeni turistavízumokkal Észtországba, hogy „ellenséges hangvételű propagandaanyagokat” készítsenek.

Kallas szerint az uniós tilalomnak „humanitárius kivételeket” és eseti felülvizsgálat lehetőségét kell tartalmaznia, hogy az orosz állampolgárok látogathassák családtagjaikat, közeli hozzátartozóikat. „Határunk nyitva áll a menedékkérők és a másként gondolkodók előtt is, akiknek menekülniük kell az országból” – mondta. Kallas azt mondta:

„Üzenetünk egyértelmű: a turizmus kiváltság, nem jog, és ez a kiváltság nem illeti meg egy olyan ország állampolgárait, amely népirtó háborút folytat Ukrajna ellen.”

Az Euractiv azt írja, az EU-tagállamok külügyminiszterei jövő héten informális ülést tartanak Prágában, információk szerint a találkozón az orosz állampolgárok EU-s szintű vízumtilalmáról is tárgyalhatnak.

Lettország, Litvánia és Lengyelország már nem sokkal a háború kitörése után leállította új turistavízumok kiadását oroszoknak. Észtország a múlt héten lezárta a határait több mint 50 ezer, vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, és azt tervezi, hogy nem engedi be a más uniós országok által kiadott vízummal rendelkező oroszokat sem.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden közölte: az EU öt, Oroszországgal határos tagországa (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország) egyénileg megakadályozhatja az orosz turisták belépését a területére, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.