Közel 800 hektárnyi természetes élőhely pusztult el az év legnagyobb hazai erdőtüzében

természet
2022 augusztus 25., 12:37

Múlt csütörtökön kezdett el égni az aljnövényzet Örkény és Tatárszentgyörgy környékén, ami a katasztrófavédelem szerint hamarosan az idei legnagyobb erdőtűzzé vált, mivel a lángok a tűzoltók által körülhatárolt etrületről is kujutottak a feltámadt szél miatt. Végül az eső tudott végetvetni a terjedésének. A Duna-Ipoly Nemzeti Park értékelése szerint összesen

közel 800 hektárnyi természetes élőhely pusztult el.

photo_camera Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Az írják, hogy az első híradásokkal ellentétben nem az aljnövényzet, gaz, bozótos égett, „hanem természeti kincsek: nyarasok, borókások, pannon homoki gyepek: több száz védett növény-, gomba- és állatfaj otthona, egyben nemzeti örökségünk”.

photo_camera Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Azzal számolnak, hogy a leégett terület viszonylag hamar kizöldül majd, de a gyepek fajösszetétele többé nem lesz a régi. „Jobb esetben a boróka hosszú évtizedek múlva visszatér, de öreg nyarak visszatérése a mi életünkben még nem fog megtörténni.”

Az itt lévő állatok közül nagyon sok nem élte túl. „Gondoljunk ennek a területnek a kivételes ízeltlábú faunájára, tele röpképtelen és gyenge terjedőképességű fajokkal. A zöld gyíkra, aki ha szerencsés volt és megmaradt, a másnapi vadászata (már, ha lett volna mire) idején valamelyik ragadozó hamarosan összeszedte, mikor smaragdzöld megjelenésével a koromfeketében szaladt. A sort folytathatnánk a kisemlősök sorsával is.” (Dunaipoly)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.