Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők

közlekedés
2022 augusztus 25., 18:12
comments 5

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének Küldöttközgyűlése úgy döntött, hogy szeptember első hetétől határozatlan idejű sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállításban, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteség kompenzálására.

Az Esztergomból a Nyugati pályaudvarra tartó, Rákosrendezőnél 2020. február 4-én kisiklott, Z72-es jelzésű vonat.
photo_camera Illusztráció: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

A közlemény szerint a MOSZ még 2021 őszén kollektív munkaügyi vitát indított, majd annak eredménytelensége után 2022 márciusra sztrájkot hirdetett a követelés teljesítésére, bruttó 546 ezer forint kifizetésére. „A MÁV Zrt.-vel folytatott - a MÁV-START Zrt. vezetője bevonásával zajló - akkori tárgyalások során, az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra tekintettel, a felek abban állapodtak meg, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete az általa, 2022. március 10.-ére meghirdetett sztrájkot, nem tartja meg. Az azóta eltelt időben a munkáltató továbbra sem tett érdemi lépéseket a MOSZ követelésének teljesítése érdekében. A 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására munkáltatói intézkedés nem történt” - írják.

A szakszervezet szerint nem maradt más választásuk, mint a hatályos jogszabályok szerint eljárva, 2022. szeptember első hetére újra határozatlan idejű sztrájkot hirdetni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.