Atomfegyvert is tudnak már szállítani a fehérorosz vadászgépek

háború
2022 augusztus 26., 16:24
comments 12

A fehérorosz Szu–24-es harci repülőgépeket átalakították úgy, hogy alkalmasak legyenek atomfegyverek hordozására. Minszk azonnali katonai reakcióval válaszolna a Nyugat által okozott esetleges problémára. Erről Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszélt. Egy hónapja orosz kollégája, Vlagyimir Putyin azt ígérte Lukasenkának, hogy nukleáris töltetek célba juttatására alkalmas rakétarendszert is kap.

Fehéroroszország nem rendelkezik saját atomfegyverrel, de megengedte, hogy a területét felhasználják Oroszország ukrajnai inváziójához, írta a Reuters brit hírügynökség.

Lukasenka arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha a szomszédos NATO-tag Lengyelország felől fenyegetés érné Fehéroroszországot, „nincs olyan helikopter vagy repülőgép, ami megmentené” az Oroszországgal szemben álló nyugati országokat. Kijelentette továbbá, bízik benne, hogy a lengyel haderő – ellentétben a lengyel politikusokkal – tisztában van vele, Minszk miként reagálna egy ilyen esetben.

A nukleáris fegyverek szállítására képes repülőkről azt mondta, hogy „mindennel elkészültek”, és „nem volna jó ötlet” a helyzet fokozása. Ha a Nyugat Fehéroroszországgal húz ujjat, akkor az orosz–fehérorosz szövetség részéről „azonnali válaszra” számíthat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.