Atomfegyvert is tudnak már szállítani a fehérorosz vadászgépek

háború
augusztus 26., 16:24
comments 12

A fehérorosz Szu–24-es harci repülőgépeket átalakították úgy, hogy alkalmasak legyenek atomfegyverek hordozására. Minszk azonnali katonai reakcióval válaszolna a Nyugat által okozott esetleges problémára. Erről Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszélt. Egy hónapja orosz kollégája, Vlagyimir Putyin azt ígérte Lukasenkának, hogy nukleáris töltetek célba juttatására alkalmas rakétarendszert is kap.

Fehéroroszország nem rendelkezik saját atomfegyverrel, de megengedte, hogy a területét felhasználják Oroszország ukrajnai inváziójához, írta a Reuters brit hírügynökség.

Lukasenka arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha a szomszédos NATO-tag Lengyelország felől fenyegetés érné Fehéroroszországot, „nincs olyan helikopter vagy repülőgép, ami megmentené” az Oroszországgal szemben álló nyugati országokat. Kijelentette továbbá, bízik benne, hogy a lengyel haderő – ellentétben a lengyel politikusokkal – tisztában van vele, Minszk miként reagálna egy ilyen esetben.

A nukleáris fegyverek szállítására képes repülőkről azt mondta, hogy „mindennel elkészültek”, és „nem volna jó ötlet” a helyzet fokozása. Ha a Nyugat Fehéroroszországgal húz ujjat, akkor az orosz–fehérorosz szövetség részéről „azonnali válaszra” számíthat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt