Az első számú brit miniszterelnök-jelölt beleszállt a francia elnökbe, többen is abban bíznak, hogy csak viccelt

külföld
2022 augusztus 26., 16:57
comments 3

Franciaország és Nagy-Britannia „komoly problémák" előtt áll, ha nem tudják eldönteni, hogy barátok vagy ellenségek – jelentette ki Emmanuel Macron. A francia elnök azt is mondta, hogy Párizs számára az Egyesült Királyság mindig szövetséges marad, függetlenül attól, hogy ki vezeti.

Azután beszélt erről Macron, hogy Liz Truss, a brit miniszterelnöki poszt egyértelmű várományosa csütörtökön azt mondta, „a zsűri még nem döntött arról, hogy a francia elnök barát vagy ellenség”.

„Nem jó, ha túlságosan elveszítjük a fejünket” – reagált Macron, aki jelenleg Algériában van. Ha ugyanezt a kérdést feltennék neki, egy pillanatig sem habozna, állította, hozzátéve, hogy „Franciaország a britek barátja”.

Truss kijelentette, miniszterelnökként „a tettek, nem a szavak” alapján fogja megítélni Macront. Macron szerint az Egyesült Királyság „baráti nemzet”, és erős szövetségese marad Franciaországnak, „függetlenül a vezetőitől, és néha a vezetői ellenére is, bármilyen hibát is követnek el egy szónoki beszédben.”

Boris Johnson, a távozó brit kormányfő mindezekről azt mondta, mindig is „nagyon jó kapcsolatokat” ápolt Macronnal, aki „hazánk nagy rajongója”, és a két ország közötti kapcsolatok óriási jelentőséggel bírnak. „Már a napóleoni korszak óta, és azt hiszem, ezt meg kell ünnepelnünk.”

Peter Ricketts, Nagy-Britannia volt párizsi nagykövete szerint Truss megjegyzései meggondolatlanok voltak. „A verseny azon szakaszában vagyunk, amikor a versenyzőknek el kell kezdeniük úgy viselkedni, mintha az ország vezetői lennének” – mondta.

Nathalie Loiseau volt francia Európa-ügyi miniszter szerint, aki jelenleg az Európai Parlament EU–UK partnerségi közgyűlésének elnöke, a megjegyzések nem szolgálják a jószomszédi kapcsolatokat, és nem is illenek egy leendő kormányfőhöz.

Szerinte ezek semmit nem javítanak a brexit és a nézeteltérések miatt már amúgy is megromlott angol–francia kapcsolatokon. „Remélem, Liz Truss csak viccelt. Bár ez nagyon rossz vicc. Az egyetlen, aki örömmel hallja az ilyen megjegyzéseket a barátok, szomszédok és szövetségesek között, az Vlagyimir Putyin. Javaslom, hogy ne okozzunk neki ilyen kellemes pillanatokat” – mondta.

Sylvie Bermann, Franciaország volt londoni nagykövete szerint fontos felismerni, hogy Truss szavai „egy jelölt szavai voltak, akik hajlamosak azt mondani, amit szerintük a választóik hallani akarnak”.

„Mi természetesen, hogy az ő kifejezésével éljek, a tettei és nem a szavai alapján fogjuk megítélni őt” – fogalmazott Bermann. „De vannak alapvető nézeteltérések Nagy-Britannia és Franciaország között, amik nem fognak eltűnni egyik pillanatról a másikra. És elnézve az álláspontjait, valószínűnek tartom, hogy a dolgok csak rosszabbak lesznek” – tette hozzá. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.