Az oroszok több száz drónt vásároltak Irántól

háború
2022 augusztus 26., 15:03
comments 1

Oroszország több száz drónt vásárolt Irántól, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette Teheránt: ne szállítson fegyvereket az Ukrajnát támadó országnak – állítják nyugati hírszerzési tisztviselők.

Oroszország ukrán célpontok ellen használná fel a drónokat, de arról egyelőre nincs információ, hogy ezt megtettevolna. „A drónok működőképesek, bevetésre készen állnak” – mondták a tisztviselők.

A múlt hónapban Hoszein-Amir Abdollahian iráni külügyminiszter azt mondta, Teherán különböző típusú együttműködést folytat Oroszországgal, többek között a védelmi ágazatban. „De nem fogunk segíteni a háborúban részt vevő egyik félnek sem, mert úgy gondoljuk, a háborúnak véget kell vetni" – mondta.

Szétlőtt panelházak Mariupolban 2022. március 18-án. A háború előtt 460 ezer lakosú várost március 4-én zárta ostromgyűrűbe az orosz hadsereg, azóta nem engednek be segélyszállítmányokat.
photo_camera Szétlőtt panelházak Mariupolban 2022. március 18-án Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Az iráni atomalkuval kapcsolatos tárgyalásokat is befolyásolhatja a lépés. Donald Trump elnök 2018-ban léptette ki az Egyesült Államokat a megállapodásból, Joe Biden viszont 2021-ben azt mondta, visszatérnének az alkuhoz. Ennek keretében Irán több milliárd dollár értékű szankciókönnyítésért cserébe leállíthatja atomprogramjának nagy részét, és megnyithatja létesítményeit az átfogóbb nemzetközi ellenőrzések előtt.

Az alku ellenzői szerint a Teheránnal szembeni szankciók feloldása lehetővé tenné Oroszország számára, hogy folytassa a háborút Ukrajnában, illetve megkerülje a szankciókat azáltal, hogy az olajat és más termékeket Iránon keresztül értékesíti.

Oroszország a szankciók miatt egyre inkább Irán felé fordult, mint kulcsfontosságú partnerhez és fegyverszállítóhoz. A Fehér Ház először a múlt hónapban figyelmeztetett nyilvánosan arra, hogy Irán azt tervezi, „több száz” drónt szállít Moszkvának. Napokkal később közölték, hogy orosz tisztviselők kétszer is jártak Iránban, hogy megszervezzék az átadást. (AP News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.