Bizonyítékokra, csempészárura és más illegálisan birtokolt tárgyakra számított az FBI Donald Trump floridai birtokán

külföld
2022 augusztus 26., 19:13
comments 13

Nyilvánosságra hozták azt a nyilatkozatot, amit az FBI képviselője tett, amikor végzést kért ahhoz, hogy előzetes bejelentés nélkül tartson házkutatást Donald Trump volt amerikai elnök mar-a-lagói rezidenciáján. Az FBI augusztus 8-án szállta meg Trump floridai birtokát, összesen tizenöt doboznyi – köztük több titkosított, illetve szigorúan titkos besorolású – dokumentumot vittek el onnan, amelyek nem hagyhatták volna el a Fehér Ház területét.

photo_camera A birtok Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A bíróság sokáig nem akarta nyilvánosságra hozni a nyilatkozatot, azt mondták, védeni kell a nyomozás tanúit és résztvevőit.

„A kormányzat azonosított bizonyos információkat, amiknek titkosítva kell maradniuk több olyan civil tanú biztonságának érdekében, akik információi a nyilatkozatban szerepelnek, valamint a folyamatban lévő nyomozás integritásának védelme érdekében” – írja a bíróság.

link Forrás

A harmincnyolc oldalas nyilatkozatból tizenhármat kitakartak, nyolcon pedig csak nagyon kevés információt lehet elolvasni. Az kiderült, hogy az FBI-ügynökök nyomozásának négy célja volt.

  • Kideríteni, hogyan jutottak ki a dokumentumok a Fehér Házból, és kerültek Trump birtokára.
  • Kideríteni, hogy Mar-a-Lagóban jogszerűen tárolták-e a dokumentumokat.
  • Kideríteni, hogy más titkosított iratokat is tároltak-e olyan helyszínen, ahol az nem volt jogszerű, kerülhettek-e más helyszínekre, és ha igen, melyek ezek.
  • Azonosítani azokat, akik engedély nélkül eltávolítottak vagy visszatartottak titkosított információkat.

A nyilatkozat szerint „alapos okkal feltételezhető, hogy három szövetségi törvényt sértő bizonyítékot, csempészárut, bűncselekményből származó vagyont vagy más, illegálisan birtokolt tárgyakat” találnak a helyszínen.

Egy helyi rendőr Donald Trump Mar-a-Lagó-i otthonánál 2022. autusztus 9-én, egy nappal az FBI házkutatása után.
photo_camera Egy helyi rendőr Donald Trump mar-a-lagói otthonánál 2022. augusztus 9-én, egy nappal az FBI házkutatása után Fotó: GIORGIO VIERA/AFP

Azt, hogy Donald Trump titkos iratokat is magához vett, amikor elhagyta a Fehér Házat, január óta tudjuk. A Nemzeti Archívum munkatársai ekkor jelezték, hogy legalább tizenöt ládányi titkosított irat hiányzik.

Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédi csapata arra kért egy floridai bírót, hogy függessze fel az amerikai igazságügyi minisztérium által kijelölt nyomozók munkáját, és egy „független jogászt, egy különleges ügygazdát” nevezzenek ki, aki felügyelné a floridai birtokon lefoglalt iratok felülvizsgálatát. Szerintük az igazságügyi minisztérium azért sem vizsgálhat bizonyos dokumentumokat, mert azok ún. executive privilege, vagyis elnöki különleges jogok alá esnek. Ez felér egy beismeréssel, ugyanis az ilyen besorolású dokumentumoknak mindenképpen a Fehér Házban kellett volna maradniuk, onnan pedig a nemzeti levéltárba kellett volna kerülniük.

Trump azt állítja, nem követett el jogsértést, és a dokumentumok titkosságát elnökként már feloldotta. Szerinte a nyomozók csak politikailag értékes dokumentumok után kutattak, hogy megakadályozhassák ismételt elnökjelöltségét. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.