19 millió nőnek nincs hozzáférése a fogamzásgátláshoz az USA-ban, ezért az illegális online gyógyszertárakat keresik

külföld
2022 augusztus 30., 10:45

Kentucky „fogamzásgátló sivatagából” készített riportot a Vice: az állam keleti részén a terhességek majdnem fele – 45 százaléka – nem tervezett a Power to Decide felmérése szerint, és a fogamzásgátló módszerek teljes spektruma hiányzik a közegészségügyből.

A riportban megszólaló 25 éves nő, Shaylan szerint a legnagyobb problémát a távolságok okozzák. Ő háromnegyed órányi autóútra él a legközelebbi kórháztól, ahol visszautasították a fogamzásgátló felírását, így további negyvenöt percet kellett autóznia egy másik egészségügyi intézményig. Erre nem mindenkinek van lehetősége. A fiatal nő esete nem egyedi: az Egyesült Államokban több mint 19 millió nő él „fogamzásgátló sivatagokban”.

photo_camera Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Shaylan szerint ha létezne akár csak egy abortuszklinika is a közösségben, a fiatal nőknek több opciójuk lenne – ehelyett gyerekeik vannak. Valamint illegális fogamzásgátló gyógyszereik: a Vice cikke szerint a kiszolgáltatott közösségek egyre gyakrabban keresik az online gyógyszertárak kínálatát, amelyek mintegy 96 százaléka megfelelő engedélyek nélkül működik. Ez közel 35 000 internetes gyógyszertárat jelent, amelyben mindig lehetnek raktáron hamisított vagy nem megbízható minőségű gyógyszerek, beleértve a fogamzásgátlókat és az abortusztablettákat is.

A fogamzásgátló módszerek egy része az USA-ban is receptköteles, sokan azonban nem férnek hozzá olyan egészségügyi szolgáltatóhoz, aki felírná nekik. A Planned Parenthood adatai alapján a sürgősségi fogamzásgátlás az Egyesült Államokban 10-50 dollárba kerülhet. A fogamzásgátló tabletták éves szinten 240-600 dollár, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök 1000 dollár kiadást jelenthetnek a National Women's Health Network szerint.

photo_camera Fotó: CHASSENET/BSIP via AFP

A Roe kontra Wade ítélet után egyes államok törvényhozásai már megpróbálták betiltani a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket és az esemény utáni tablettákat, mondván, ezek is terhességmegszakító módszereknek minősülnek, mert meggátolják a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Félő, hogy az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének felszámolásával a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés esélye is romlani fog.

(Magyarországon számos hormonális, fizikai és kémiai fogamzásgátlási módszer elérhető legálisan. Mielőtt leteszed a voksodat valamelyik fogamzásgátlási eszköz mellett, mindenképp kérd ki nőgyógyász tanácsát.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.