Súlyos jogi és pénzügyi problémákkal kell szembenéznie Donald Trump közösségi oldalának

TECH
2022 augusztus 30., 09:07
comments 2

A Washington Post tette közzé a Digitális Értékpapír- és Tőzsde Bizottság által publikált iratot, amelyből kiderül, az amerikai exelnök anti-Twitterének még mindig nincs garantált bevételi forrása, miközben március óta közel 72 százalékot zuhant a részvényei árfolyama.

Donald Trump azután indította el saját közösségi oldalát, a Truth Socialt, hogy 2021. január 6-án szavazói megostromolták a Capitoliumot, és Joe Biden választási győzelmének megsemmisítését követelték. Emiatt a Facebook és a Twitter is letiltotta Trump fiókját. Jelenleg a Truth Social az egyetlen közösségimédia-felület, ahol az exelnök aktívan jelen van. Ahhoz képest, hogy a felfüggesztés előtt a Twitteren közel 89 millióan követték, saját közösségi oldalán 3,9 millió ember kíváncsi rá, de itt legalább tényleg azt posztol, amit akar.

photo_camera Fotó: STEFANI REYNOLDS/AFP

A Politico értesülései szerint az év elején három magas beosztásban lévő tisztségviselő hagyta el a céget, két, a távozások okát ismerő forrás szerint részben pénzforgalmi problémák miatt. A Truth Social összeköttetésben áll azzal a blank check céggel is, amely ellen eljárás folyik a tőzsdei szabályok megsértése miatt. Trump és a Digital World Acquisition Corp. a gyanú szerint még a tőzsdére lépés előtt tárgyaltak az ügyletükről, ami illegális.

Donald Trump
photo_camera Donald Trump Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A nyilvánvaló finanszírozási és népszerűségi problémákon túl jogi nehézségekkel is küzd Trump „fakenews–ellenes” oldala: az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala augusztusban elutasította a „Truth Social” név védjegyeztetése iránti kérelmet, mert az összetéveszthető más cégek nevével, például a VERO True Socialével.

Az Axios cikke szerint ezzel együtt egyre többen töltik le Trump anti-Twitterét, mióta titkosított iratok után kutatott nála az FBI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.