Bezárnak egy kollégiumot Somogyban a gáz- és áramárak miatt

oktatás
2022 augusztus 31., 07:18

Bezárnak egy Somogy megyei kollégiumot, ami eddig Barcstól hat kilométerre az erdőben, az egykori Széchenyi-kastélyban működött. A Népszava azt írja, a kollégiumot fenntartó Kaposvári Szakképzési Centrum hivatalosan nem indokolta a döntést, de a nevelőtanároktól kapott tájékoztatás szerint a drasztikusan megnövekedett gáz- és áramárak miatt zárnak be.

A közel száz éve épült kúriában és 35 hektáros parkjában 1960 óta működik középiskola és kollégium. A barcsi Dráva Völgye Technikum és Gimnázium erdésztechnikusi képzésére járó tanulók a lap szerint egy hete tudták meg, hogy a kollégiumba idén nem mehetnek vissza, helyette a barcsi belvárosba kell költözniük.

Egy megszólaló szülő szerint az iskolától semmilyen hivatalos információ nem érkezett, az intézmény honlapján is csak annyi utal a rigóci kollégium bezárására, hogy jelzik: augusztus 31-én déltől lehet beköltözni, de mindenkit a barcsi épületbe várnak. „A kastélyhoz képest a városi kollégium sokkal rosszabb” – mondta a szülő, aki szerint a normális erdészképzés elengedhetetlen része, hogy a diákok folyamatosan a természetben legyenek, ne csak heti egyszer a szakmai tantárgyak napján vigyék ki őket az erdőbe. Azt mondta, mivel a gyerekek szállítása is költséges, attól tartanak, hogy a szakmai tárgyakat is Barcson tanulják majd, és csak az adminisztrációban szerepel majd, hogy az erdőben voltak.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.