Európa Tanács: a magyar hatóságoknak tartózkodniuk kell a migránsok önkényes visszatoloncolásától Szerbiába

POLITIKA
2022 augusztus 31., 14:57
comments 4

A magyar hatóságoknak tartózkodniuk kell a menedékkérők és migránsok önkényes visszatoloncolásától Szerbiába, továbbá biztosítaniuk kell számukra a tisztességes és hatékony menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést, hívta fel a figyelmet az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdai sajtóközleményében. Dunja Mijatovic a strasbourgi szervezet miniszteri tanácsához intézett beadványt az Emberi Jogok Európai Bírósága 2019 novemberében hozott, Magyarországgal kapcsolatos ítéletének végrehajtásáról. Ebben a bíróság kimondta: a magyar hatóságok megsértették két menedékkérő emberi jogait azáltal, hogy anélkül toloncolták vissza őket Szerbiába, hogy megvizsgálták volna annak kockázatait. A biztos szerint a magyarországi rutin azóta sem változott,

"a menedékjoghoz és a nemzetközi védelemhez való hozzáférés Magyarországon gyakorlatilag lehetetlenné vált a kormány 2015 óta hozott intézkedései miatt."

"Emellett jelentősen megnőtt a Szerbiába történő önkényes kitoloncolások száma, 2022-ben több mint 75 ezer esetet regisztráltak" - tette hozzá. Úgy látja, hogy a magyarországi menekültügyi és kitoloncolási eljárásokkal kapcsolatos jogszabályokat és gyakorlatokat továbbra is a nemzetközi egyezmények szerinti biztosítékok hiánya jellemzi. Sürgette, hogy a magyar hatóságok változtassanak az eljárásaikon annak érdekében, hogy a magyar menekültügyi rendszer megfeleljen az ország nemzetközi emberi jogi és menekültvédelmi vállalásaival. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt