Csődközelben Eger, Mirkóczki Ádám polgármester több intézmény kapuját is bezárná

vidék
2022 szeptember 02., 16:53
comments 5

Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy válságkezelő javaslatcsomagot állítottak össze, többek között bezárnák a legtöbbet fogyasztó városi intézmények épületeit – írja az Egri Ügyek.

link Forrás

Mirkóczki Ádám azt mondta:

„Nem tudunk jobb megoldást ennél. A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban: vagyis inkább a város csődöljön be, de a lakosokat mentesítsük a csődtől vagy a csődközeli helyzetektől.”

A polgármester azt mondta, a lakosság terheit mérsékelnék, adót nem emelnek, a kedvezményes buszbérlet marad, de ez egyelőre csak egy javaslatcsomag, az egyes pontokról a közgyűlés dönthet majd.

A javaslatcsomag tartalma:

  1. 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését.
  2. 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól.
  3. A fenti időszakban nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak.

A polgármester azt mondta, az építési adó elengedése több mint 16 ezer lakást vagy lakásrészt és több mint 1600 egyéni vállalkozói lakásrészt érintene, míg a bérleti díjak elengedése kb. 873 bérlakást és 230 üzleti célú ingatlant, mindez pedig kb. 200 millió forintos kiesést jelentene az önkormányzatnak.

Mirkóczki azt mondta, sok vállalkozó jelezte, hogy lehúzná a rolót, de a városvezetés ettől a lépéstől azt reméli, nem zárnak be, nem adák vissza a bérleményeiket, és így jónéhány munkahely megmenekülhet.

A polgármester a saját tulajdonú ingatlanban élőknek, illetve a nem önkormányzati tulajdont bérlőknek jelezte: azt tervezik, hogy a települési támogatás kritériumrendszerét átalakítják, hogy a kifejezetten a rezsiválság miatt bajba kerülő egri háztartásokon segíteni tudjanak.

De ezt az összeget csak úgy tudják kitermelni, ha a legnagyobb fogyasztókat átmenetileg lekapcsolják: az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot.

Mirkóczki azt mondta, nem az intézményeket akarják bezárni, csak az ingatlanokat, amikben működnek, hogy ezek az épületek „nullás rezsit produkáljanak”, és ennek a hat ingatlannak a részleges bezárásával olyan összegek szabaduljanak fel, amikkel az egrieket tudják segíteni.

„Arra a forgatókönyvre készültünk, hogy nem lesz köponti segítség, kontinentális szintű problémamegoldás. Ahogy nemrég egy tévéműsorban is mondtam, nem hiszem, hogy ez a helyzet lokálisan vagy kormányzati szinten kezelhető. Nem a magyar kormányt hibáztatom a háború kitöréséért és az ernergiaárak elszabadulásáért, ők persze érdemben többet tudnak tenni, mint mi, de ez valójában egy európai szintű probléma, amit azon a szinten is kell kezelni” – mondta.

Mirkóczki azt mondta, ha a kormány esetleg bejelentené, hogy segíts az önkormányzatoknak, az érintett ingatlanokat is újra megnyitná a város, de szerinte hamarosan minden háztartás olyan szinten fog szembesülni az energiaválsággal, „amit egy-két héttel ezelőtt még el sem tudtunk képzelni”.

Mirkóczki Ádám azt mondta, a közvilágítás és díszkivilágítás kérdése még nincs eldöntve, de ő vonakodik a város elsötétítésétől. „Az első baleset, lábtörés, megbotlás, bűncselekmény rögtön a mi hibánk lenne. Legalábbis erre hivatkoznának. Nem hiszem, hogy annyit spórolnánk a közvilágításon, mint amennyi bosszúsággal járna” – magyarázta. (Egri Ügyek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.