Erdogan demilitarizált szigetek elfoglalásával vádolja Görögországot

külföld
2022 szeptember 03., 15:33
comments 5

Folytatódik az évtizedek óta tartó égei-tengeri vita Görögország és Törökország között. Most a törökök vádolják a görögöket a demilitarizált égei-tengeri szigetek felfegyverzésével, elfoglalásával. A szigetek felfegyverzését Athén visszautasította, most azonban a törökök szerint megszállásról van szó.

A vita az égei-tengeri szigetek helyzetéről, a tengeri határokról, Ciprus görög-török megosztottságáról, a Földközi-tenger szénhidrogénkészletéről is szól. Egyik alapja, hogy Törökország nem fogadta el az ENSZ tengerjogi egyezményét - se annak előzményét -, így mindkét fél máshogy értelmezi a tengeri jogot. 2020-ban például pattanásig feszült a helyzet a két ország között.

photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök Fotó: AYTAC UNAL/Anadolu Agency via AFP

"Amikor eljön az idő, megtesszük, amit meg kell tennünk" - mondta Erdogan.

Törökország szerint görög erők zavarták meg az ankarai repülőket, de tavaly török repülők is behatoltak a görög légtérbe. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt