Műanyagból csináltak gyémántot német és amerikai kutatók

TUDOMÁNY
2022 szeptember 05., 10:05
comments 2

Több mint 200 millió kilométerre a Földtől, két jégóriáson, a Neptunuszon és az Uránuszon a gyémántok örökké élnek - és ez nem költészet, hanem tudományos tény.

Egy német és amerikai kutatókból álló csoportnak már 2017-ben sikerült feltárnia, hogy a nagy nyomás és az extrém magas hőmérséklet miatt gyémánteső esik a Neptunuszon és az Uránuszon - írja a Vice. Most pedig a két bolygó légköri adottságait modellezve rájöttek, hogyan lehet műanyagból gyémántot (nanogyémántot) készíteni.

Nagy teljesítményű lézerrel.

A PET - vagyis polietilén-tereftalát, ez a leggyakrabban használt műanyag - megfelelő arányban tartalmaz szén, hidrogén és oxigén elemeket ahhoz, hogy az Uránusz és a Neptunusz felszínét modellezni lehessen vele, ezt vetik alá extrém magas hőmérsékletnek és nyomásnak a lézer segítségével.

A kutatásnak köszönhetően nem csak még többet tudunk az űrről, hanem a műanyag újrahasznosítása és a nanotechnológia fejlődése felé is tettünk lépéseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.