Műanyagból csináltak gyémántot német és amerikai kutatók

TUDOMÁNY
szeptember 5., 10:05
comments 2

Több mint 200 millió kilométerre a Földtől, két jégóriáson, a Neptunuszon és az Uránuszon a gyémántok örökké élnek - és ez nem költészet, hanem tudományos tény.

Egy német és amerikai kutatókból álló csoportnak már 2017-ben sikerült feltárnia, hogy a nagy nyomás és az extrém magas hőmérséklet miatt gyémánteső esik a Neptunuszon és az Uránuszon - írja a Vice. Most pedig a két bolygó légköri adottságait modellezve rájöttek, hogyan lehet műanyagból gyémántot (nanogyémántot) készíteni.

Nagy teljesítményű lézerrel.

A PET - vagyis polietilén-tereftalát, ez a leggyakrabban használt műanyag - megfelelő arányban tartalmaz szén, hidrogén és oxigén elemeket ahhoz, hogy az Uránusz és a Neptunusz felszínét modellezni lehessen vele, ezt vetik alá extrém magas hőmérsékletnek és nyomásnak a lézer segítségével.

A kutatásnak köszönhetően nem csak még többet tudunk az űrről, hanem a műanyag újrahasznosítása és a nanotechnológia fejlődése felé is tettünk lépéseket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt