Több milliós prémiumokat osztottak tavaly a Klebelsberg Központban

oktatás
2022 szeptember 5., 8:46
comments 8

Összesen 34 millió forint jutalmat adtak tavaly novemberben a Klebelsberg Központ 15 vezetőjének, ami fejenként átlagosan bruttó 2,2 millió forintot jelent. Az állami iskolákat fenntartó hivatalban további 77 dolgozó kapott extra pénzt, a vezetőkkel együtt 97 millió forintot.

photo_camera Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Ez a momentumos Tóth Endre adatkérése nyomán derült ki, igaz, a Klebelsberg Központ hónapokon át húzta a válaszadást. Először a veszélyhelyzetre hivatkoztak, majd olyan táblázatot küldtek, ami nem tartalmazta a jutalmak pontos összegét. A párt végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, ez vezethetett eredményre.

A tankerületek közül csak a dél-budai küldött érdemi választ a képviselőnek. Ebből kiderült, hogy 41 embernek osztottak ki összesen 20 millió forintot. A kilenc vezető átlagosan 727 ezer forintot vihetett haza.

A Magyar Narancs cikkéből kiderült az is, hogy a Gyulai Tankerületben tavaly ennél is többet, 32,5 millió forintot osztottak ki 35 embernek. Ez átlagosan 930 ezer forintot jelent.

Ehhez képest májusban a Belső-Pesti Tankerületi Központ például tanáronként ezer forintot szánt a pedagógusnapi ünneplésre, egy másik tankerület iskolájában pedig egyetlen közös cserepesvirág jutott a tantestületnek.

Pénteken diákok szerveztek több ezres tüntetést Budapesten, többek közt a tanári fizetések emeléséért. Több iskolában polgári engedetlenséget hirdettek a pedagógusok, és a Tanítanék Mozgalom azon van, hogy ez tartós maradjon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt