Megint letartóztatták a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetőségi tagját

sport
2022 szeptember 6., 5:54

Kedden ismét letartóztatták Takahasi Harujukit, a tavalyi tokiói olimpia szervezőbizottságának korábbi vezetőségi tagját, aki a gyanú szerint kenőpénzt kapott egy szponzorcégtől, írja a Nikkei.

A lap azt írja, hogy a Kadokawa Corp. 70 millió jent (200 millió forintot) fizetett Takahasinak, hogy a céget válasszák ki a tokiói olimpia egyik szponzorának. Az ügyészek később letartóztatták a Kadokawa két vezető tisztviselőjét vesztegetés gyanúja miatt, és házkutatást tartottak a vállalat székhelyén.

photo_camera Harajuki Takahasi 2020. március 30-án Tokióban. Fotó: Issei Kato/AFP

Takahasi már előzetes letartóztatásban van, a múlt hónapban letartóztatták a játékok körüli vesztegetés gyanújával. A japán államügyészség szerint a 78 éves sportdiplomata 45 millió jen (132 millió forint) kenőpénzt fogadott el az Aoki Holdings cégtől, ami végül megnyerte a japán olimpikonok formaruhájáért kiírt pályázatot.

Takahasi korábban lobbistaként több millió dollárt vett fel a pályázati bizottságtól, amiért közreműködött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottságának meggyőzésében, hogy a japán főváros kapja meg a nyári játékok rendezési jogát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik tagjának ajándékokat adott, fényképezőgépeket és egy Seiko órát is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt