Nálunk is elérhető a Google Térkép környezetbarát funkciója

környezetvédelem
2022 szeptember 07., 14:47

Mától Magyarországon is elérhető a Google Térkép új funkciója, ami már nemcsak a leggyorsabb, hanem a leginkább üzemanyag-takarékos útvonalat is megmutatja.

A Google tájékoztatása szerint az új funkció Magyarországgal együtt közel negyven európai országban válik elérhetővé szerdától. A közleményben azt írják, amióta a környezetbarát útvonalakat bevezették, „az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban mintegy félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, ami százezer autó forgalomból való kivonásával egyenértékű".

photo_camera Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Az üzemanyag-megtakarítás mértéke a motor típusától függően is változhat, így a következő hetekben tovább bővül majd a funkció. Az ideális útvonal kiválasztásánál megadhatjuk majd a motor típusát is, hogy a Google pontosabb becslést tudjon végezni. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban.

A Google Térkép mostantól jelzi majd az elektromos töltőállomásokat, ötszáz városban a kerékpár- és robogómegosztó pontokat is, és a kerékpáros útvonalakra vonatkozó információkat is bővítik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.