Az ukrán tábornokok 2023-ban vissza akarják foglalni a Krímet, de ez még kevés lesz a háború befejezéséhez

háború
2022 szeptember 08., 12:00
comments 2

Nagyszabású háborús helyzetelemzéssel jelentkezett az Ukrajnát segítő NATO-országok védelmi minisztereinek ramsteini tanácskozásának előestéjén Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Mihajlo Zabrodszkij tábornok, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökhelyettese. Az időzítés nem véletlen: a németországi támaszponton – ahol Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Jens Stoltenberg főtitkár irányítja a diskurzust – szeptember 8-án a további katonai segítségnyújtás a téma, Zaluzsnij és Zabrodszkij pedig az Oroszország legyőzéséhez szükséges fegyverzetre futtatta ki mondandóját a szóban forgó cikkben.

Az Ukrinform állami hírügynökség honlapján több nyelven is közzétett szöveg egyes megállapításait már szerdán felkapta a nemzetközi sajtó. A figyelem elsősorban két állításra koncentrálódott, Zaluzsnijék ugyanis egyrészt elismerték azt, amiről korábban nem voltak hajlandók beszélni, miszerint a krími orosz támaszpontokon történt robbantásokhoz igenis köze volt az ukrán haderőnek, másrészt röviden érintették azt a lehetőséget is, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket vethet be.

Robbanások és gomolygó füstfelhő a Szaki légitámaszpontnál a Krím nyugati partján, Novofedorivka közelében, ahol az orosz védelmi minisztérim tájékoztatása szerint lőszerraktárak robbantak fel.
photo_camera Robbanások és gomolygó füstfelhő a Szaki orosz légitámaszpontnál a Krím-félsziget nyugati partján, Novofjodorovka közelében Fotó: OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS

A magas rangú katonatisztek szövege azonban a fentieknél mélyebb és erőteljesebb állításokat is tartalmaz. Az orosz agresszió első fél éve nyomán kialakult helyzetet is részletesebben és objektívebben elemzik, mint ahogy azt vezető ukrán politikusok szokták – beleértve Volodimir Zelenszkij elnököt, illetve agyonszerepeltetett tanácsadóit, Olekszij Aresztovicsot és Mihajlo Podoljakot –, de még érdekesebb, amit a jövőre vonatkozó elképzelések, tervek és perspektívák kapcsán megfogalmaztak.

Mindent vissza, a Krímet mindenképpen

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.