Kirúgással fenyegeti a polgári engedetlenséggel tiltakozó tanárokat a tankerület

oktatás
2022 szeptember 09., 09:51

„Sajnálattal értesültem arról, hogy ön 2022. szeptember 5-9. napján nem vette fel a munkát. Miután ebben az időben jogszerű sztrájk nem lett meghirdetve, ön jogosulatlanul maradt távol a munkából. (...) Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre” – olvasható egy tanárnak a tankerületi igazgató által kiküldött levélben, amelyet Tordai Bence tett közzé Facebookon.

Tordai posztjában megjegyzi, hogy „a pedagógusoknak igazuk van”, mert „jár nekik a béremelés és a megbecsülés”, hogy „a sztrájkjog korlátozásával a kormány alapvető jogokat sért”, illetve hogy „a diákok, a szülők és minden jóérzésű ember a pedagógusok mellett áll”.

„A tankerületi igazgatók ne fenyegessék, hanem támogassák a pedagógusokat; ne a hatalom, hanem az oktatási intézmények, az ott dolgozók és tanulók érdekeit képviseljék” – zárta bejegyzését a Párbeszéd képviselője.

A múlt héten diákok tüntettek tanáraikért Budapesten, hétfőn pedig elindult az úgynevezett gördülő polgári engedetlenség, amelyben a Tanítanék Mozgalom vezetői arra kérték a tanárkollégáikat, hogy folyamatosan, hétről hétre legyenek olyan iskolák, ahol – a lehetséges következményeket vállalva – beszüntetik a munkát a tanárok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.